Читать «Любов, Президент і парадигма космосу» онлайн - страница 183

Юрій Бедзик

Президент важко опустив голову.

— Мабуть, Андрійку, тільки добром жити. Добром на зло, а не злом на зло!

У Горбенка сіпнулися вуста, в кутиках мовби зачаївся тіманець спомину. Давнього-давнього.

Не зважувався сказати, що йому пригадалося. Аж по якомусь часі звів лукавенько очі на гостя.

— Бачу, ви невиправний. Яким були в школі, таким і зосталися.

— Про що ти, Андрію?

— Згадайте Митю Загулу. У восьмому сидів два роки…

— Щось пригадую. — доторкнувся пучками до чола Президент. — А! Ми ж його прозвали Загу-ляйвітром. Мав звичку цупити чуже.

— Отож, крав безбожно. Але хай би собі крав потрохи, дрібноту всяку, ручки, олівці, гумки з чужого столу, а він же до міліції докотився.

І тут згадалася поганюща історія. Президент аж потемнів лицем. Стосувалася якраз його, на той час скромного восьмикласника. Цей лобуряка Загула-Загуляйвітер одного разу примудрився одного зимового вечора, коли в їхній школі виступав хор із сусіднього села, вкрасти з класу його, Леонідовий поганенький кожушок. Ціни йому було дві копійки в ярмарковий день. Але ж довелося в люту хурделицю бігти додому роздягненим. Соромно було зізнатися про крадіж, вискочив і отак побіг. А під ранок запалення легенів, жар, температура люта, ледве відволодали лікарі. Міліції вдалося з’ясовувати, хто злодій. Та для крадія все закінчилося щасливо.

— Ви ж, товаришу Президенте, на піонерських зборах неправду сказали. Мовляв, забули кожушок вдома. Хотіли проскочити перебіжкою, через луг.

— Та жаль стало дурня., — мовив Президент, ніяковіючи. — Його б потурили зі школи.

— І це він учинив після того, як ви на всіх екзаменах по математиці й фізиці давали йому списувати задачки.

— Давав… Був такий гріх…

— То не гріх, то злочин перед совістю і правдою! — суворо проголосив на всю хату господар дому.

— Я б не наважувався добрість називати злочином, — різко відмігся Президент. — Діти виростають такими, якими виховуємо їх ми, дорослі. Інша річ, коли, людина чинить неблагородно в принципових питаннях… А втім, чи варто про це згадувати!?

— Якось саме згадується, товаришу Президент. І якраз в принципових питаннях, як ви висловилися.

— Так, тоді прощення бути не може! — мовив гість.

Тут він знову полинув думкою в минуле. Не таке вже й далеке. Коли став Президентом, пам’ятається, раптово відчув увесь огром справ, що навалилися на нього, іншим словом, як «огром» і не назовеш. Щось безмежно величезне, щось немислимо безконечне. І найгірше — щоденне, щомиттєве. В такі хвилини особливо відчуваєш потребу реальної підтримки, доброго слова чи поради. Надто у справах високої державної ваги, де твоє людське «я» зненацька стикається з безміром неосяжних проблем часу. Пригадується, були якісь фінансові ускладнення, якісь невиплати, недоплати, затримки. Кабмінові не вистачало кількох мільйонів доларів (ішлося про закордонні розрахунки). Звернулися до нього, Президента. А тут нагода: давній знайомий, що набув жирку у фінансових сферах, кажучи прямо — мільйонер солідного масштабу, попросив аудієнції. Давня дружба, шкільні роки, щемливе минуле. Зустрілися, бесіда вийшла теплою і щирою. Вельможний багатій, почувши про потребу в грошах з боку держави, весело сказав: «Чому б і ні? Ми державі, держава нам». Пообіцяв через кілька днів зателефонувати, щоб надати, тій справі прискорений хід. Але чомусь не подзвонив, І за тиждень не озвався. І за два не подав сигналу…. До речі, саме тоді з чиєїсь непорядної руки роздмухувався так званий «касетний скандал». Отож добрий дядечко-товстосум обачливо примовк. Заховався, мовити б, у кущах. Мабуть, узяв його переляк. Нащо, мовляв, лізти в політику? Нащо ризикувати своїми грішми? І хоч потому виправдувався і каявся слізно, біль в президентовім серці лишився назавжди.