Читать «Ходіння по муках» онлайн - страница 200

Олексій Толстой

За тоді вже задуманим планом Дон і Кубань оточувались по трьох основних напрямках; з північного заходу рухався Саблін, відрізуючи Дон від України, півкільцем до Ростова й Новочеркаська підходив Сіверс, з Новоросійська натискали загони чорноморських матросів. Зсередини готувалося повстання в заводських і вугільних районах.

В січні червоні загони наблизились до Таганрога, Ростова і Новочеркаська. В донських станицях розбрат між козаками й іногородніми не досяг ще того напруження, коли треба братися до зброї. Дон ще лежав нерухомий. Ріденькі війська отамана Каледіна під тиском червоних без бою залишали фронт.

Червоні нависали смертельною загрозою. В Таганрозі повстали робітники й вибили з міста добровольчий полк Кутепова. Червоний загін урядника Подтьолкова розбив і знищив під Новочеркаськом останній отаманський заслон.

Тоді отаман Каледін звернувся до Дону з останнім безнадійним закликом — послати козаків-добровольців у єдине стійке військове утворення — в Добровольчу армію, що формувалася в Ростові генералами Корніловим, Алексєєвим і Денікіним… Але на заклик отамана ніхто не відгукнувся.

29 січня Каледін скликав у новочеркаському палаці отаманський уряд. В білому залі за півкруглим столом сіли чотирнадцять окружних старшин війська Донського, знамениті генерали і представники «московського центру для боротьби з анархією і більшовизмом». Великий на зріст, похмурий, з одвислими вусами отаман сказав з невеселим спокоєм:

— Панове, мушу заявити вам, що становище наше безнадійне. Сили більшовиків з кожним днем збільшуються. Корнілов відкликає всі свої частини з нашого фронту. Рішення його остаточне. На мій заклик про захист Донської області знайшлося лише сто сорок сім штиків. Населення Дону й Кубані не тільки не підтримує нас, — воно нам вороже. Чому це? Як назвати цей ганебний жах? Шкурництво занапастило нас. Немає більше почуття обов’язку, немає честі. Пропоную вам, панове, скласти з себе повноваження і передати владу в інші руки. — Він сів і потім додав, ні на кого не дивлячись: — Панове, говоріть коротше, час не жде…

Помічник отамана, «донський соловей» Митрофан Богаєвський, крикнув йому злісно:

— Інакше кажучи — ви пропонуєте передати владу більшовикам?..

На це отаман відповів, що нехай військовий уряд робить так, як йому захочеться, і зараз же залишив засідання — вийшов, важко ступаючи, в бічні двері, до себе. Він глянув у вікно на голі дерева парку, що гойдались під вітром, на безнадійні снігові хмари, покликав дружину: лона не відповіла. Тоді він пішов далі, в спальню, де горів камін. Він зняв тужурку і нашийного хреста, останній раз, наче не цілком ще певний, близько глянув на військову карту, що висіла над постіллю. Червоні прапорці густо обступили Дон і Кубанські степи. Голка з триколірним прапорцем була увіткнута в чорній точці Ростова; Та й тільки. Отаман витягнув із задньої кишені синіх з лампасами штанів плоский теплий браунінг і вистрілив собі в серце.