Читать «Свідків злочину не було» онлайн - страница 37

Віктор Тимчук

До прохідної зайшла висока, струнка, молода жінка. Біла сукня підкреслювала засмагу, русяво волосся зібране в тугий вузол. Привітний і водночас незалежний вираз обличчя. Вона обвела присутніх уважним поглядом і пішла просто до мене. Я подумав, що Копієвська прислала свою секретарку. Але ж вони обоє не знали мене!

— Добрий день іще раз, — привіталася вона іі подала руку, ховаючи глузливі іскорки в сірих очах. Мабуть, у мене був розгублений вигляд. Потиск у неї міцний, бадьорий. — Ви Загайгора? Я не помилилась?

— Ні.

— Де ж нам побалакати? — оглянулася й рішуче сказала: — Ходімо в наш сад або, мовою канцеляристів, у заводську зону відпочинку.

Ми пройшли порожнім коридором управління і вийшли на просторе подвір'я, від якого розходилося в глиб території п'ять алей. За густою зеленою стіною платанів і тополь я не бачив цехів, лише чув далеке монотонне гудіння й важке гупання, від якого ледь двигтіла земля. Копієвська повела мене центральною алеєю, і ми опинилися в справжньому яблуневому садку. Сіли на лавку.

— Ох, яка благодать! — примружилася Ганна Микитівна. — Ні дзвінків, ні відвідувачів… І пахне, як у мами на обійсті…

— Ваша мама живе в селі?

— Еге, і тримає корівку, — відповіла. — Ото щосуботи влітку тікаю з міста до неї, порпаюсь у городі… — зітхнула. Ви щодо Табурчака Вадима Івановича? — перейшла до справи.

— Відгадали, Ганно Микитівно.

— Його ще нема на роботі. Біда, та й годі, для батьків. Валентина зчорніла.

— Він уже приїхав. Ви давно працюєте разом?

— Десять років. Йому теж пропонували це крісло. Відмовився, залишився керівником групи.

— Чому?

— Любить відрядження. У цьому відношенні безвідмовний.

— І знову — чому?

— Спочатку думала — вболіває за роботу, поки якось не поїхала з ним і не побачила, що він стає зовсім іншим. По-перше: відчуття відносної волі й безконтрольності з боку дружини. Можна позалицятися, навіть, як ваш брат каже, вскочити в гречку, посидіти в ресторані, повернутися в готель далеко за північ або взагалі… По-друге: не треба вставати рано й поспішати на завод, — насмішкувато говорила Копієвська. — Принад багато. По правді, для жінок теж. І, головне, ніхто не знає, все шито-крито.

— Н-да, картина приваблива, й можливості для гультяя великі, — підсумував я. — І Табурчак користувався ними?

— Напевне. Він і оженився у відрядженні, — іронічно сказала.

— Дружина знає про його зальоти?

— Мабуть, здогадується, але не спійманий — не злодій. Живуть вони ніби непогано.

— Ви не помічали — йому не дзвонить якась жінка?

— Дзвонять нам багато, аж телефони червоні, — пожартувала Копієвська. — А жінка… Десь з півроку, голос молодий, грудний, приємний. У нас телефон паралельний. Мені часто доводиться брати трубку.

— Про що вони говорять?

— Він лише відповідає: «так», «ні», «добре», «як завжди» або угукає. Жінки в нашому відділі шушукаються, мовляв, пасія Вадима.

— Неприємності у нього трапляються на роботі?

— Серйозних — ніколи. Працівник він сумлінний і пробивний. От лише два місяці тому хотіла оголосити йому догану. Поїхав він у Свердловськ на десять днів, побув там тільки чотири, а відразу не приїхав.