Читать «Нічні сигнали» онлайн - страница 8

Гейнц Мюллер

Під час цієї розмови Аксель знову сидів у кабіні позад Клауса та Густава, йому дуже кортіло висловити й свою думку, та він був дуже здивований такою одвертістю товаришів і вважав за розумніше почекати, чим ця розмова скінчиться. Більшість екіпажів машинально виконували всі накази, розрізняючи при цьому лише небезпечні завдання та польоти-прогулянки. їм було байдуже, куди скидати бомби, аби наказ був. Довгі роки війни давно вже притупили їхні почуття.

Тим більше радувало Акселя, що його товариші не піддались загальній летаргії, а зберегли за собою право лишитися мислячими людьми.

Слова Вернера змусили глибоко задуматися Клауса і Густава, і коли Вернер раптом ввімкнув свої звичайні веселі мелодії, вони вперше сприйняли їх як щось недоречне. Аксель теж був розчарований. Невже ця розмова так і скінчиться нічим? А в нього ж склалася інша думка про цих друзів. Добре, що він не висловив своєї точки зору…

Знову перелітали вони лінію фронту на великій висоті, не помічені ні своїми, ні противником. Та й хто там, внизу, в тому хаосі заліза і крові, вибухів, диму й пострілів, галасливих атак і зойків поранених матиме час і дозвілля в бінокль обшукувати небо, щоб побачити, як у розривах хмар темною тінню завбільшки з комара прошмигне голуба машина? Адже за кілька секунд вона зовсім зникне з поля зору. Ніким не потурбована, прямувала «Берта-Марія», прозвана так за свої розпізнавальні літери В-М, на схід.

Аксель лежав у своїй «ванні», роздумуючи про недавно почуте. Вернер виключився з СПУ й поринув у свою пристрасть — почав підслухувати повідомлення чужих передавачів. Коли ще Аксель опановував спеціальність радиста, він теж часто ловив такі передачі по радіо й намагався з тих метких ті-та-та та-та-ті розшифрувати зміст передачі. Проте скоро позбувся цієї дитячої хвороби радистів. Вернер навпаки — досяг високої майстерності в розгадуванні чужих радіограм. Маючи, безсумнівно, дуже тонкий слух, він уже з перших знаків, які надходили з командного пункту, пізнавав, хто з радистів сидів за ключем; а якщо передавач був чужий, одразу міг визначити, німецький він чи іноземний.

Іноді він підключав і СПУ, шоб продемонструвати товаришам таке зразкове розшифрування. Тому й на цей раз ніхто не здивувався, коли раптом обірвалася танцювальна музика, а замість неї пролунали своєрідні й незрозумілі знаки морзянки.

— Це рація радянських артилеристів, — пояснив Вернер. — Командний пункт батареї по радіотелеграфу одержує корективи для стрільби.