Читать «Велике плавання» онлайн - страница 97

Зінаїда Шишова

— Ми віримо в те, що ви не грабіжник і не вбивця, — обізвався Родріго Діас, — але за законами нашої країни неспроможних боржників звичайно запроторюють до в'язниці. Ми ж справді ні в чому не винні, і я сподіваюся, що адмірал доможеться, щоб нас звільнили.

— Ну, розповідайте далі, — сказав чоловік, що назвався Васко-Нуньєсом Бальбоа. — Не за те ж вас запроторили сюди, що ви побудували фортецю на острові Еспаньйола?

Родріго Діас розповів йому, як ми, згідно обітниці, даної під час бурі, висадилися на берег, одягнуті як до молитви, і, знайшовши чисту від заростей місцину, зупинились, щоб помолитися. Він пояснив, як несподівано нас оточили португальці на конях і списами погнали, мов отару баранів, бо у нас у руках були лише чотки і молитовники.

— Це здорово! — вигукнув Васко-Нуньєс Бальбоа. — І ви сподіваєтеся, що адмірал намагатиметься вас звільнити? Він, мабуть, сам радий, що врятував свою шкуру.

За три дні до нас двічі заходив тюремник, приносячи воду і варений біб, який тут на острові біднякам замінює хліб.

На світанку четвертого дня загримотіли засуви в наших дверях, але ми не сподівалися на щось добре від одвідан тюремника. На наш подив, слідом за ним увійшло троє синьйорів у капелюхах з пір'ям і писар. Сторож з відром у руці вийшов у сусідню камеру.

Ми не знали, чим викликані ці відвідини, і з острахом поглядали один на одного.

— Губернатор острова, його вельможність синьйор Кастаньєда, перевіривши корабельні та інші документи судна, на якому ви прибули, милостиво зволив відпустити вас на волю сьогодні ж, двадцять другого лютого 1493 року, — поважно сказав синьйор з паперами.

Цієї миті наш новий знайомий квапливо вийшов на середину камери.

— Ваша світлість, — сказав він, — благаю вас добре переглянути список, бо ви, певно, помилково пропустили моє прізвище.

Чиновник спитав, як його звати, і ще раз проглянув список.

Бальбоа перезирнувся з писарем, який з пером за вухом стояв позаду свого начальника.

— Цього чоловіка було затримано разом з усіма, — сказав писар. — Я точно пам'ятаю, що їх всього було дюжина.

— У такому разі це пан твій, адмірал, пропустив прізвище у списку, — сказав синьйор і зразу ж звелів писареві заповнити прогалину.

Таким чином зубожілому Васко-Нуньєсу Бальбоа пощастило звільнитися з в'язниці у восьмий раз.

Розділ III

ГУБЕРНАТОР КАСТАНЬЄДА Й КОРОЛЬ ЖУАН

Не знаю, звідкіля Азорські острови дістали свою назву: у всякому разі ні тутешні береги, ні тутешній люд не здалися нам надто гостинними, а жителі Азорів справді схожі на яструбів або, певніше, на шулік.

Відкритий виступ португальської влади проти підданих дружньої країни спочатку змусив адмірала припустити, що між Іспанією і Португалією несподівано спалахнула війна.

Дізнавшись про те, що людей його екіпажу захоплено в полон, він знайшов у собі мужність з гідністю звернутися до губернатора, щоб той вирішив, зрештою, це прикре непорозуміння.