Читать «Принц Хаосу» онлайн - страница 96

Роджер Желязни

— Чудова в тебе виходить танцюлька, — сказав він.

Потім Ерік зробив випад, його парирували, він відступив, зробив крок у сторону, копнув Далта в колінну чашечку, промазав, потім дуже вчасно втік, так як Далт спробував завдати йому удар в голову. Теж переключившись на Японію, Ерік угвинтитися до правого боку більш великого суперника — маневр, який я бачив у вправі Кумача, — клинок його підвівся і опустився, коли помах клинка Далта пройшов мимо. Праве передпліччя Далта було вже вологим, я не помічав цього до тих пір, поки Ерік не розвернув зброю — клинок виставлений вперед і вгору, а гарда прикриває суглоби пальців — і не провів кулак в щелепу Далту. Потім він копнув його під коліно, вдарив у ліве плече. Далт спіткнувся і впав. Ерік негайно врізав йому по нирках, ліктю, стегні — останнє лише тому, що знову промазав по коліну — наступив на зброю Далта, хитнувши власним клинком, щоб підвести вістря до серця супротивника.

Я так сподівався, — раптово усвідомив я, — що Далт надере Еріку задницю… не тільки тому, що Далт був на моїй стороні, а Ерік — ні, а через розвеселі часи, які Ерік влаштував моєму татові. Тепер я сумнівався, що в окрузі залишилося дуже багато фахівців по надиранню дуп. І до нещастя, двоє з них стояли по іншу сторону намальованого мною кордону. Еріка міг би заламати Жерар. Бенедикт, Майстер Зброї в Амбері, міг покласти його будь-якою зброєю. А у нас навіть з ті'га на нашій стороні я не бачив великих шансів проти них трьох, з Каїном для більшої переконливості… І якщо б я раптом сказав Еріку, що Далт йому єдинокровний брат, це ні на мить не сповільнило б удар, навіть якщо б Ерік раптом зважився повірити.

Так що я прийняв єдине рішення, яке міг прийняти. Вони, крім усього іншого, були всього лише примарами Амбера. Справжні Жерар і Бенедикт десь знаходилися в даний момент, і їм жодним чином не зашкодить те, що я зроблю з їх двійниками тут. Ерік і Каїн взагалі давно померли; Каїн був героєм-братовбивцею Війни з Лабіринтом і прообразом недавньої статуї, встановленої на Гранд Конкурсі з приводу вбивства, майбутнього пам'ятника майбутньому королю Кашера, який помстився за смерть батька. І Ерік, звичайно, героїчно поліг на схилах Колвіра, уникнувши, таким чином, смерті від руки мого батька. Кривава історія моєї родини прокотилася через мої думки, поки я будив спікарт, знову викликаючи хвилю вогню, що вже вивела з гри двох з моєї пташинно-драконячої рідні.

Рука у мене боліла так, нібито хтось врізав по ній бейсбольною бітою. З спікарта потягнувся джгут диму. Якусь мить четверо моїх прямостоячих дядечків стояли не ворушачись. А п'ятий продовжував лежати навзнак.

Потім — повільно — Ерік підняв зброю. І продовжував її піднімати, поки Бенедикт, Каїн і Жерар витягали свою. Він випростався, як тільки підняв його до обличчя. Решта зробили те ж саме. Це виглядало дивним салютом; погляд Еріка зустрівся з моїм.

— Я знаю тебе, — сказав він.

Потім вони всі завершили жест і стали бліднути, бліднути, перетворюватися в дим, що забрався геть.