Читать «Рушниці Авалона» онлайн - страница 93

Роджер Желязни

Припустимо, невідомий повісив гравюру Морі на старе місце, знаючи, що вона мені дорога, і лише припускаючи, що я за нею повернуся. Що ж, він виявився правий. Але на мене ніхто не напав, а отже, це була не пастка. Що ж тоді?

Повідомлення. Важливе повідомлення.

Яке? Де? І головне, хто?

Найнадійнішим схованкою в будинку, якщо його не виявили, був сейф. Подивимося. Я підійшов до протилежної стіни, відсунув дерев'яну панель, набрав на циферблаті код, зробив крок убік і обережно відчинив дверцята старої тростиною, валялися на підлозі.

Вибуху не сталося. Втім, я не сумнівався, що його не буде.

У сейфі лежали кілька сотень доларів, листи, цінні папери, розписки.

І конверт. Щільний білий конверт, на самому видному місці.

На конверті було написано моє ім'я.

— Брат Корвін, — прочитав я на листку паперу, — якщо ти читаєш цей лист, значить ми все ще думаємо більш-менш однаково, і я можу передбачити твої вчинки. Я дякую тобі за позичену гравюру Морі — наскільки я розумію, одну з двох причин, по яких ти можеш повернутися на це огидне Відображення. Мені дуже не хочеться віддавати її, так як наші смаки теж досить схожі, і вона вже кілька років прикрашає мої покої. Нехай же її повернення послужить свідченням моєї доброї волі і проханням уважно поставитися до того, що я хочу тобі сказати. Я буду відвертий, щоб ти не сумнівався в моїй щирості, і тому не стану вибачатися за те, що я з тобою зробив. Я шкодую тільки про те, що не вбив тебе одразу, коли мені випала така можливість. Марнославство мене згубило. Зір повернувся до тебе, але навряд чи цей факт щось змінить в наших з тобою відносинах. Твоє послання «Я повернуся» лежить зараз на моєму письмовому столі. Якби його написав я, то обов'язково повернувся б. Так як ми справді дуже схожі, я передбачаю, що ти стримаєш слово, і вжив відповідних заходів. Ти ніколи не був дурний, і я розумію, що для нападу на Амбер ти збираєш велике військо. Я поплатився за колишнє марнославство і готовий зараз поступитися своєю гордістю. Я прошу в тебе миру, Корвін, — не заради себе, а заради благополуччя держави. Істоти з Відображень атакують Амбер великими силами, і я не можу розібратися, чому так відбувається. Проти цих сил, найстрашніших на моїй пам'яті, вся сім'я об'єдналася і принесла мені присягу у вірності. Мені б дуже хотілося, щоб ти став моїм союзником і допоміг у битві за праву справу. Якщо ти відмовишся, прошу тебе, зачекай нападати на Амбер, забудь про свої плани хоча б на час. Якщо ж ти вирішиш мені допомогти, то я не вимагаю, щоб ти визнав мене законним монархом, — Погодься тільки, що я буду командувати протягом цієї кризи. Тобі будуть віддані всі почесті, що личать твоєму сану. Нам необхідно поговорити, щоб ти зрозумів, наскільки серйозна ситуація в Амбері. Так як всі мої спроби викликати тебе не увінчалися успіхом, вкладаю в конверт свою карту. Будь ласка, скористайся нею. Ти, звичайно, можеш підозрювати мене в нещирості, але я даю тобі чесне слово, що все сказане мною — правда.

Ерік, повелитель Амбера.