Читать «П"ятеро поросят» онлайн - страница 21

Агата Крісті

Пуаро запитав:

— О котрій годині це сталося?

— Приблизно об одинадцятій з чвертю. Пан Крейль все ще працював. За свідченням мадемуазель Грієр, пізніше він почав скаржитися, буцім у нього крижаніють руки і ноги, але це, певне, загострення ревматизму. Та Крейль був людиною, що терпіти не, могла навіть думати про якусь хворобу і, безперечно, не зважав на свій стан. На мій погляд, той факт, що він мало не сердито попросив усіх піти обідати й залишити його на самоті, для нього цілком характерний.

Пуаро підтвердив кивком голови.

— Отже, він залишився в саду один. Без сумніву, Крейль зразу ж сів на лаву, аби трохи спочити. Потім настав м'язевий параліч. Не одержавши ніякої допомоги, пан Крейль помер.

І знову Пуаро підтвердив кивком голови. Хейль вів далі:

— Я взявся за цю справу. Відновити події було неважко. Днем раніше відбулася розмова між панею Крейль і мадемуазель Грієр. Остання нібито досить нахабно показувала, як вона змінить розстановку меблів, коли буде жити тут. Вона так і сказала: «Коли буду жити тут». На це пані Крейль негайно ж відповіла: «Тобто як це, коли ви будете жить тут?..» — «Не прикидайтеся, ніби ви не розумієте, про що мова, Керолайн. Ви — мов отой страус, який ховає голову в пісок. Ви чудово знаєте, що ми збираємось одружуватись». Пані Крейль відповіла: «Я зовсім нічого не знаю!» Тоді мадемуазель Грієр сказала їй: «Що ж, то знайте це тепер». Можна здогадатися, що пані Крейль звернулася до чоловіка, який саме зайшов до кімнати: «Це правда, Еміасе, що ти одружуєшся з Ельзою?..»

Пуаро запитав з неприхованою цікавістю:

— І що ж відповів пан Крейль?

— Він нібито повернувся до мадемуазель Грієр і закричав на неї: «Якого ти дідька це розбазікала? Чи в тебе не вистачило розуму, аби помовчати?» Мадемуазель Грієр сказала: «Я вважаю за краще, коли Керолайн знатиме правду». Пані Крейль запитала чоловіка: «Це правда, Еміасе?» Уникаючи її погляду, він нібито відвернувся і щось промимрив. Та пані Крейль наполягала: «Кажи! Я мушу знати!» На це він відповів: «Правда то воно правда, але я не маю наміру зараз про це розмірковувати». І мов вихор вилетів із кімнати. Мадемуазель Грієр сказала: «От бачите!» І вела далі, пояснюючи, що даремно опиратися і ставати на їхньому шляху. Вони, мовляв, усі повинні вести себе як порядні люди. Особисто вона сподівається, що Еміас і Керолайн залишаться й надалі добрими друзями.

— І що ж сказала пані Крейль? — з цікавістю запитав Пуаро.

— За словами свідків, вона розсміялася просто тій в обличчя: «Через мій труп, Ельзо», — і подалася до дверей. Мадемуазель Грієр закричала їй услід: «Що ви хочете цим сказати?» Пані Крейль обернулась і кинула: «Я уб'ю Еміаса перед тим, як віддати його вам».

Хейль замовк.

— Ніби зумисне, аби викликати осуд, правда ж?

— Так.

Пуаро замислився.

— Хто був присутній при цьому?