Читать «Тайники розкриваються вночі» онлайн - страница 35

Володимир Кашин

Якби лист було підписано прізвищами, тоді простіше: запросили б авторів. Але в кінці листа стоїть: «Робітники фабрики». Можливо, автори чи автор бояться помсти…

Отже, доведеться почати з вивчення людей, про яких тут згадується: офіційні достатки й видатки, спосіб життя, смаки, товариство, як проводять своє дозвілля, одне слово — що вони є за люди. Перевіряйте уважно, скрупульозно й непомітно. Щоб не образити нікого. Розумієте?»

Юрій тоскно глянув у вікно. Вересень цього року, немовби відшкодовуючи за холодне літо, був жаркий, як серпень. Сонце яскраво світило над містом, гаряче каміння будинків, залізні дахи, тротуари — все дихало спекою. У просторому кабінеті оперативних уповноважених, де стояли канцелярські меблі і старі залізні сейфи, неймовірно парило. Крізь навстіж розчинене вікно вповзало тремтливе марево, що висіло над розпеченим містом.

Лейтенант відчував, як важчають повіки, мимоволі опускаються. Він тер кулаком лоб і знову схилявся над аркушем паперу, на якому накреслив план роботи.

Крім плану, перед ним лежала купа довідок. Цифри наче промовляли. Здавалося, кожна з них мала свій голос, свої інтонації. Одні глузували, інші обурювалися й кричали. Треті розмовляли пошепки, непевно. Але жодна з них не мовчала.

На аркуші — прізвище, і проти нього колонка цифр.

Директор фабрики Басистий В. А. Зарплата — 200 карбованців. Плюс преміальні, в середньому — 60 на місяць. Загалом 260 карбованців.

Видатки. Сім'я з чотирьох осіб. Дружина не працює. Син — студент, донька — школярка. Чотири роки тому купив автомашину «мерседес» за шість тисяч. Меблі привіз з Ужгорода — дванадцять тисяч. Дача двоповерхова, цегляна, великий садок.

Отже, щорічний офіційний статок 3 тисячі 120 карбованців. За п'ять років — п'ятнадцять тисяч сімсот. А найбільш помітні витрати за останні п'ять років — двадцять шість тисяч. Та й не святим же духом жила ці роки сім'я з чотирьох осіб! Їли, пили, одягалися…

Цифри волали.

Головний інженер Божко А. С. Заробіток 180 карбованців на місяць. Одинак. Три роки тому купив «Волгу». П'ять тисяч шістсот. Ще раніше на ім'я самотньої тітки-пенсіонерки куплено будинок у Ворзелі за дванадцять тисяч карбованців. Живе на широку ногу. П'є, гуляє, розкидається грішми…

Начальник цеху Одур Г. М. Заробіток 140 карбованців на місяць. «Москвич» останнього випуску. Сім'я з трьох осіб. Є друга сім'я, незареєстрована. На ім'я коханки — майстра з перукарні — куплено будинок у Боярці…

Начальник відділу постачання Штром М. А.

Цифри на аркуші Юрія соромливо шепотіли…

Він та вона. Сім'я з двох осіб. Ніяких дач та машин. Ведуть скромне, непомітне життя… Але днями чомусь подали на розлучення. Двадцять три роки жили разом. Ніколи не сварилися, і раптом… Чому?