Читать «Голка» онлайн - страница 3

Олекса Стороженко

Може б, ще більше всипали небораку, так на його щастя схопився зайчик; от Потоцький покинув Кондратовича і чкурнув за куценьким. Не схаменувсь бідолаха Кондратович, відкіль йому і лихо склалось; думав знайти защиту, правий суд, а знайшов ні за що, ні про що, люту кару. «От тобі, - думає, - й панська правда! Запозивай тепер магната до божого суду!..» — Заплакав сердешний і поїхав у Тульчин до свого родича, що служив у Потоцького конюшим. Приїхавши, розказав йому все, як було, як його Тридурський ограбував, як Потоцький одчухрав.

— Яка ж тепер у тебе думка? — пита родич.

— От яка, — каже Кондратович, — тепер мені вже не до земельки, — нехай вона чортам достається; жінку з дітьми оддаю на волю Божу, а сам — пропаду, а вже оддячу диявольському сину!

Нічого казати, завзятий таки з біса був і Кондратович, — не з того десятку, що гоють свою спину чужими дукатами. Та ще, нівроку йому, і здоровий був: на одну руку трьох би таких вклав, як Потоцький.

— Не журись, — каже родич, — оддячиш, коли вже тобі так того схотілось; я тобі і пораду дам. Чи ти знаеш ту капличку, що в кінці парка?

— Як не знати! — одвітив Кондратович; а сам аж за¬трусивсь од радости.

— От у цю ж капличку, — каже родич — Потоцький, перерядившись старцем, що-суботи ходить одмолювать у Почаівськоі Богоматері гріхи, що за тиждень назбираються. Завтра субота; устанешь раненько, то там його й застукаешь, як сотника в горосі, і що душі твоїй схочеться, те з ним і зробиш.

Кондратович, почувши се, як на світ народився. Зараз і вигадав, щоб йому робити. Велика радість для чоловіка — помогти тому ворогу, которого покарала злая година, а ще більша — оддячити моцному ворогу. Здаеться, караеш його не за одного себе, а за всіх, за все те лихо, що він робить людям.

Іще чорти не бились навкулачки, як Кондратовач, узявши добрий малахай, потяг у парк до каплички. Не доходячи до ней з пів гонів, забрався в гущину та й стереже Потоцького, як той кіт мишу. Тільки почало трошки розвиднюваться, аж чує Кондратович — щось залопотіло; дивиться — йде Потоцький, такий обірваний та обшарпаний: у семиряжці, іще й з торбою через плече. Кондратович і дух притаїв, оком не змигне; дивиться — увійшов Потоцький у капличку і ставь молиться. То простягнеться крижем, то кулаками в груди себе стусує, то руки до-гори підійма — живий на небо лізе. Устав Кондратович, аж труситься — так йому закортіло напиться тієї помсти. Дав Потоцькому трошки помолиться, а там увійшов у капличку, ударив кілька поклонів і став голосно мо¬литься.

— Найсвятша Матка, — каже, а сам свое дума, — пошли усякого щастя, здоров'я, талану і довголіття дідичу нашому, ясно¬вельможному пану Потоцькому за те, що він нас дурнів вчить і до розуму доводіть! Нехай він і діти його панують над нами до кінця світу!

Потоцький притуливея в куточку і слуха, аж облизуеться: як маслом по душі його маже тією молитвою. Зараз пізнав, що се той шляхтич, которому вчора задав він шваби, Скінчивши молитву, Кондратович обернувся до Потоць¬кого й пита:

— А що ти тут робиш, старцю?