Читать «Інші пів’яблука» онлайн - страница 113

Галина Костянтинівна Вдовиченко

– Я лише відчуваю, – сказала вона, щось там уважно розглядаючи за склом, – що нарешті відболіло. Вже спокійно сприймаю наш остаточний розрив. Як каже одна розумна старша жінка, ватри перед розлученням гасити не можна, вона має вигоріти сама, до останньої жаринки.

Проговорила все, наче для себе. Не журилася тим, як слухач це сприйме – може, як натяк, як пропозицію. Ну, то нехай. Вона вимовила це нарешті, вперше пояснила зміни у своєму житті. Ян Кумпа був тут ні до чого. Майже ні до чого.

– А я теж маю запитання… – не дала йому перехопити ініціативу.

Не перший день воно крутилося на язиці. Здавалося, от-от зіскочить.

– Чому меценат?… Вас на показі позаочі один реставратор назвав меценатом.

Не чекала, думала, викручуватиметься, відбудеться жартами, а він одразу й відповів:

– Я їм у дечому допоміг… Не хочу про це розводитися. Пообіцяв собі колись, що не говоритиму про такі речі без зайвої потреби. Зробив – та й по всьому. Коли справи йтимуть, зроблю більше.

– Скажіть лише, це з Пінзелем пов’язано?

Ворухнулася зморшка на щоці.

– А я навіть якоїсь миті подумала, що ви мисливець за яблуком Пінзеля. До того ж ми недавно бачили вас із тим Богданом. Ви ж були знайомі й раніше?

Ян кивнув.

– Луїза більше з ними не працює. Пішла від них.

– Це добре, – сказав. – Від них слід триматися якнайдалі.

– А хто вони такі?

– Звичайні рейдери, ласі до чужого.

Рейдери. Богдан. Ворухнувся здогад.

– Вони й на вас наїжджають?

– Я розберуся з цим. Нема про що говорити.

Правильний здогад.

– Ви маєте неприємності, – докинула вона, – я відчуваю.

– Є трохи, – погодився він. – Ви теж, але ваша гризота – то пусте.

– Що саме?

– Та стаття в журналі. Вона не варта того, щоб так на неї реагувати.

Оце вже був сюрприз! Звідки він знав, що вона боляче зреагувала на ту розгромну статтю? Вона ж ні з ким про неї не говорила! У публікації йшлося про те, що остання її колекція – це відверта кон’юнктура, весь показ більше схожий на перформанс, а де ж тут мода, де сучасні пропозиції та нові тенденції й таке інше. Того самого дня, в кабінеті гастроентеролога, вона почула ще одну новину. Вивчивши результати ультразвукового дослідження, лікарка попередила її, що треба негайно пройти курс лікування, вживати таблетки за певною схемою, не пропускаючи жодного разу, бо ще трошки – і з таким ставленням до свого здоров’я, з таким харчуванням, коли обід відкладається на пізній вечір, вона матиме серйозні проблеми. І – головне – не нервуватися! Усі проблеми – з нервів! Але ця новина згасла, наче вогник на кінчику запаленого сірника, бо на перший план вийшла більша неприємність: публічне звинувачення в тому, що Ірина навмисно спинила свій вибір на Пінзелі, бо він, бач, цієї осені був у всіх на вустах. Наче вона його вибрала! Це він зайшов у її думки, змінив її плани, заповнив собою останні півроку й не відпускав, аж поки вона створила й показала цю колекцію.