Читать «Орлі, син Орлика» онлайн - страница 152

Тимур Литовченко

11.04.1762

Цариця Катерина народила від Григорія Орлова сина Олексія майбутнього графа Бобринського.

05.05.1762

Посилаючись на внутрішню ситуацію (насправді ж завдяки симпатіям імператора Петра III), Росія вийшла із Семилітньої війни: Росія та Пруссія підписали мирну угоду, згідно з якою Росія відмовилася від усіх завоювань у Семилітній війні.

28.06.1762

Скинувши з престолу Петра III, його дружина стала російською імператрицею Катериною II.

1762

Імператриця Катерина II викликала із заслання опального Олексія Бестужева-Рюміна, повернула йому всі чини та нагороди, а на додачу зробила генерал-фельдмаршалом.

1763

Підписанням Паризького миру завершилася Семилітня війна, в результаті якої Франція втратила всі колонії на користь Англії. Всі прошарки французького суспільства кляли маркізу де Помпадур, яка вважалася головним «каталізатором» укладення союзу Франції та Австрії.

1764

Катерина II ліквідувала гетьманство на території України.

15.04.1764, 19:00

Померла маркіза де Помпадур, найулюбленіша фаворитка французького короля Луї XV.

1770

Майбутній французький король Луї XVI одружився з Марією-Антуанеттою Австрійською.

1772

Відбувся перший розділ Польщі.

1773

Помер Іван Неплюєв.

10.05.1774

Після зараження віспою від дочки якогось теслі. що сталось у квітні, помер французький король Луї XV.

1774

Королем Франції став Луї XVI.

1775

Імператриця Катерина II ліквідувала Запорозьку Січ.

12.12.1775

Луїза-Єлена ле Брюн де Дентевіль отримала від австрійської імператриці Марії Терезії орден Всхіднього Хреста – нагороду вірним вдовам.

15.12.1775

Померла Луїза-Єлена ле Брюн де Дентевіль вдова Григорія Орлика.

30.05.1778

Помер Жан-Франсуа Вольтер.

1783

Катерина II затвердила наказ про закріпачення голоти.

Примечания

1

Єлизавета Петрівна справді дуже потерпала від жорстоких нападів головного болю, спричинених, за деякими відомостями, уродженим сифілісом, успадкованим від її батька – Петра І. Тривалий час імператриця рятувалася від мігрені токайським вином. (Тут і далі прим. авт.).

2

1 серпня 1759 року під Кунерсдорфом прусська армія (близько половини від загальної чисельності війська короля Фрідріха Великого) була вщент розгромлена росіянами та австрійцями, сам Фрідріх ледве уникнув полону (див. Хронологічну таблицю).

3

У паризькому будиночку «Оленячий парк» маркіза де Помпадур влаштовувала королю Луї XV таємні побачення із вродливими юними панянками, яких особисто добирала сама, щоби монарх втамовував з ними свою хіть.

4

Це сталося за 2 роки до описуваних подій – у 1715 році (див. Хронологічну таблицю).

5

Латиною: «Прийшов, побачив, переміг» – слова Гая Юлія Цезаря з його послання до давньоримського сенату щодо перемоги над понтійським царем Фарнаком. Цезар був одним з найулюбленіших авторів Григорія Орлика.

6

За рік до описуваних подій, у 1716 році, агенти російського генерал-прокурора Ягужинського викрали у Гамбурзі племінника гетьмана Івана Мазепи Андрія Войнаровського й доправили його до Москви (див. Хронологічну таблицю). Войнаровський у цей момент виконував чергове доручення гетьмана Орлика, але захворів, чим і скористалися московські агенти.