Читать «Орлі, син Орлика» онлайн - страница 149

Тимур Литовченко

25.11.1741

Уночі за допомогою гвардії Єлизавета Петрівна усунула Анну Леопольдівну, правительку Росії при малолітньому синові Іоані VI Антоновичу (1740—1741), і стала імператрицею Єлизаветою І.

1742

Єлизавета І взяла морганатичний шлюб з Олексієм Розумовським, котрий разом з братом Кирилом Розумовським, гетьманом України у 1750—1764 роках, допомагав сходженню Єлизавети на трон.

(28.05.1742 ?) 24.06.1742

В Яссах помер Пилип Орлик.

07.11.1742

Єлизавета І проголосила раніше запрошеного нею до Санкт-Петербурга племінника Карла-Петера-Ульріха Голштинського, сина Анни Петрівни та внука російського імператора Петра І, спадкоємцем російського трону.

1743

Єлизавета І уклала мирний договір зі Швецією, за яким Росія отримала Південну Фінляндію.

1744

Принцеса Софія-Фредеріка-Августа Ангальт-Цербстська прибула до Росії на «оглядини» до імператриці Єлизавети І.

1744—1758

Канцлером Російської імперії став граф Олексій Бестужев-Рюмін, який протягом 16-ти років керував Росією практично одноосібно.

1744

Відвідавши Київ, Єлизавета І зрозуміла необхідність відновлення гетьманства в Україні для заспокоєння населення. Згодом гетьманом був обраний Кирило Розумовський. Гаслом правління Єлизавети І стали слова, сказані під час відвідання Києва: «Возлюби мене, Боже, так у своєму царстві, як я люблю цей незлобливий малоруський народ». Справді, українців тоді не закріпачували, козакам не виносили смертного вироку за вбивство, злодіїв не зводили на ешафот.

28.02.1745

Після смерті герцогині де Шатору та періоду затяжної депресії французький король Луї XV зустрів на балу-маскараді у ратуші Парижа мадам д'Етіоль, яка невдовзі стала його фавориткою.

14.09.1745

Мадам д'Етіоль отримала титул маркізи де Помпадур, а з 1750 року фактично правила Францією вже не як королівська коханка, а як довірена особа монарха.

1745

Принцеса Ангальт-Цербстська, охрещена у православ'ї Катериною Олексіївною, вийшла заміж за великого князя Петра Федоровича – майбутнього царя Петра III.

1746

Після чергових пологів померла на засланні колишня правителька Російської імперії Анна Леопольдівна.

03.12.1747

У Версалі у присутності короля Григорій Орлик одружився з Луїзою-Єленою ле Брюн де Дентевіль (кореніроду Дентевілів простежуються до ХІ століття). На весілля Вольтер подарував йому авторський примірник «Історії життя Карла XII» у червоній шкіряній оправі з родовим гербом Орлика (герб Навинів) та нареченої. Тоді ж у моду увійшов «судак Орлі», що його готували за запорозьким рецептом.

Кінець 1747

Як весільний подарунок Луїза-Єлена ле Брюн де Дентевіль купила чоловікові драгунський кінний полк, який дістав назву «сині шведи короля». У складі полку була сотня запорозьких козаків, якою командував запорожець Кароль (Кирило?.. Карпо?..), особистий охоронець і побратим Григорія Орлика Полк «синіх шведів» стояв у Комерсі, в Лотарингії. Якось у Комерсі прибули двоє молодиків, Філіп і Карл-Густав Штайнфліхти племінники Григорія Орлика, сини його сестри Насті. Племінники також були записані до «синіх шведів». Карл-Густав став старшиною у полку й неодноразово відвідував Стокгольм як посередник у переговорах щодо справ українського козацтва.