Читать «Орлі, син Орлика» онлайн - страница 148

Тимур Литовченко

24.05.1738

Під час російсько-турецької війни великий візир Ваган-паша у Видені (сучасна Болгарія) зустрівся з Пилипом Орликом для обговорення планів спільної боротьби з Росією та звільнення України. Як і решті, цим планам не судилося збутися…

03(14).07.1739

Племінниця російської імператриці Анни Іванівни Анна Леопольдівна одружилася з принцом Антоном-Ульріхом Брауншвейг-Беверн-Люнебурзьким.

1739

Австрійці зазнали тяжкої поразки від Османської імперії при Кроцьку.

01.09.1739

Після блискавичної перемоги Мініха над сераскиром Велі-пашою при Ставучанах і оволодіння Хотином у Белграді підписано мирной договір:

– Карл VIвіддавав Туреччині свої землі у Валахії та Сербії, з Белградом і Орсовою;

– Росія повернула туркам Очаків і Хотин, зобов'язалася більше не загрожувати кримському хану;

– Росія отримувала степ між Бугом і Дінцем, а також: дозвіл відправляти свої товари Чорним морем, хоча й виключно на турецьких кораблях;

– султан зобов'язувався зрити укріплення Азова й визнати його нічийним містом «ані турецьким, ані російським».

06.02.1740

Відбулося «курйозне весілля» блазня князя Голіцина з блазнихою калмичкою Бужениновою у Льодовому домі.

14.02.1740

У Петербурзі урочисто відсвяткували укладення Белградського миру.

17(28).10.1740

Померла російська імператриця Анна Іванівна, російським імператором проголошено двомісячного Іоана Антоновича, регентом при якому став курляндський герцог Ернст Йоганн Бірон (Бюрен).

20.10.1740

Помер імператор Священної Римської імперії Карл VI.

09(20).11.1740

Після нічного арешту регента Бірона правителькою Російської імперії стала Анна Леопольдівна з титулом Великої княгині та Імператорської Високості.

1740

Племінник і спадкоємець гетьмана Івана Мазепи – Андрій Войнаровський помер на засланні в Якутську.

1740

В результаті мирного договору з Османською імперією французи діставали право вільно пересуватися і торгувати на території останньої під повним захистом султана, їхні товари не оподатковувалися, окрім імпортно-експортних зборів, французькі посланці й консули діставали судову владу над співвітчизниками, яких не можна було заарештовувати за відсутності представника консульства.

1741

Швеція оголосила війну Росії; на той час Григорій Орлик – член «Таємної ради» короля Луї XV – переконав монарха відновити коаліцію Порти, Швеції, кримського хана та України проти Росії, відвідав Стокгольм і доклав усіх можливих зусиль, щоб із переходом влади в Російській імперії до імператриці Єлизавети І ця війна продовжувалась.

1741

Після капітана Дж. Філіпса великим провінційним майстром російських масонів призначено генерала Джеймса Кейта.

1741

Жанна-Антуанетта Пуассон вийшла заміж за племінника свого покровителя (можливо, батька?..) Нормана де Турнема і стала мадам д'Етіоль.