Читать «Орлі, син Орлика» онлайн - страница 138

Тимур Литовченко

1673

Під час польсько-турецької війни Степан Орлик загинув під Хотином.

1673

Народився майбутній турецький султан Ахмед III.

17.06.1682

У Стокгольмі, в сім'ї короля Карла XI та Ульріки Елеонори, принцеси Датської, народився майбутній шведський король Карл XII.

01.10.1685

У короля Леопольда І та Елеонори Пфальц-Нойбургзької народився син Карл – майбутній імператор Священної Римської імперії Карл VI, король Угорщини і Чехії з династії Ґабсбурґів.

Кінець 1685

У Кам'янці турки стратили гетьмана Юрія Хмельниченка сина Богдана Хмельницького, який не вирізнявся видатними якостями державного діяча. Формальним приводом стало його жорстоке поводження з підданими. Хмельниченко ввів нові податки, зокрема «мито на весілля», а заможний купець-єврей Орун (Арон) одружив сина без сплати податку. Розлючений гетьман послав до купця челядників, ті схопили і скарали на смерть дружину єврея, здерши з неї шкіру. Маючи ділові зв'язки з високопоставленими турками, Орун поскаржився на свавілля Хмельниченка. Гетьмана з удавкою на шиї відвели на замковий міст, задушили, а труп кинули у річку.

25.07(04.08)1687

Іван Мазепа став гетьманом.

1693

Народився Іван Неплюєв – відданий послідовник імператора Петра І, військовий моряк, майбутній резидент Росії в Туреччині, оренбурзький намісник і сенатор.

21.11.1694

Народився Жан-Франсуа Вольтер (Марі-Франсуа.

Аруе)

1694

Діставши першу вищу освіту (з теології) у Віденській академії та переїхавши в Україну, Пилип Орлик з успіхом закінчив Києво-Могилянську академію.

1695

До влади в Османській імперії прийшов султан Мустафа II.

1698

Прекрасно володіючи латиною, грецькою, польською, українською та іншими мовами, маючи літературні здібності (писав латинські вірші, панегірики, політичні трактати). Пилип Орлик став кафедральним писарем Київської митрополії.

1699

У Криму почався перший період правління хана Девлет-Гірея III.

1700

Почалася Північна війна (Швеція проти Північного союзу – Росії, Саксонії, Польщі, Данії).

1700

Помер Павло Семенович Герцик спочатку бідний торговець, згодом полтавський полковник (1675—1677, 1683—1687, 1691—1695), вихрест з євреїв, дід Григорія Орлика через дочку Ганну; син Павла Герцика Григорій (брат Ганни, дядько Григорія Орлика – майбутнього французького генерала Григора Орлі) був козацьким полковником в Івана Мазепи та супроводжував його у вигнанні. Павло Герцик мав також іще двох синів – Івана та Опанаса (Атанаса).

1700

На кошти Павла Герцика поставлено Воздвиженський храм у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.

1700

Пилип Орлик став старшим канцеляристом генеральної військової канцелярії.

05.11.1702

В соборі Батурина (гетьманської резиденції) охрещено сина старшого канцеляриста генеральної військової канцелярії Пилипа Орлика і Ганни Герцик Петра-Григорія Орлика. Його хрещеним батьком був гетьман Іван Мазепа, хрещеною матір'ю – Любов Кочубеївна, дружина генерального судді Василя Кочубея. Батька на хрестинах не було – за відсутністю у військових справах…