Читать «Останній шаман» онлайн - страница 74

Наталя Тисовська

Водяник виліз на каміння, обхопив коліна руками й зіпер на них підборіддя, глибоко замислившись. Зеленокоса втікачка роззирнулася довкруж і з подивом зауважила, що на тому березі ріки, на сході, в темний колір неба почали помалу домішуватися сірі барви, а звідкись знизу, з глибини, перло рожеве світло, підпираючи чорний колір і виштовхуючи його далі й далі на захід.

— Я тут з тобою базікаю, — наполохалася нявка, — а вже сонце сходить! Мені бігти треба!

— То біжи, — зітхнув водяник.

— Я ж не знаю куди!

— Тоді лишайся…

— Красно дякую!

Зненацька над рікою здійнялася легка хмарка туману, яка видовжилась вертикально й стала згусати, як кисіль. Нявка дивилася на диво природи на всі очі, не помічаючи, що вода підібралася їй під самі ноги й тепер легенько лоскоче прозорі пальчики. Переступивши з ноги на ногу, нявка зробила несвідомий крок назад, перечепилася через камінець і сіла на пісок, високо задерши худі коліна.

З кошлатого туману виступила висока жінка у вінку з вербних гілочок. Довга коса її, нещільно сплетена, на кінчику розвихрювалась і пасмами-струмками вливалась у дрібні хвилі ріки. Водяник скулився й поповз із камінного кругу, щоб задки, задки щезнути в кущах верболозу. Довгий хвіст його заплутався в корінні, і водяник нещадно смикнув його, лишаючи на чорній корі сиву подерту вовну. Востаннє озирнувшись, він дмухнув позад себе, і навіть маленькі сліди босих ніг із качиними перетинками магічно стерлися на піску.

Жінка з води усміхнулась, показавши предивні прозорі зуби, підняла руки до обличчя, стираючи краплі з мокрих брів, а тоді труснула широкими рукавами вишиванки й окропила нявку холодними бризками. Та голосно пчихнула.

— Водо Уляно, це ти?

— Я, — відповіла жінка. — Ти мене кликала?

Нявка швидко залопотіла щось нерозбірливо, тоді, сама себе обсмикнувши, задихала рівніше й повільно вимовила:

— Я втекла з дому, бо хочу додому…

Красна пані запитально наставила на неї вії. Нявка зовсім знітилася.

— Я в лісі мешкала, а тоді пішла жити до жінки одної, он у ту кам’яницю! — змах рукою десь позаду себе. — А тоді не витримала й утекла. Додому, до лісу хочу…

Скупана у зимній іще воді нявка тремтіла чи то від холоду, чи то від страху. Пані у віночку похитала головою, ступила до скуленого дівчиська крок (те ледве змусило себе не позадкувати боязко), а тоді змахнула руками, і нявка побачила, що над сорочкою її пливе біла пара, а тіло нарешті наливається теплом. Уляна погладила нявку по голові, від чого зелені коси, які мокрими пасмами звисали нявці на обличчя, висохли й розкуйовдилися, а бурштинові очі засвітили жвавіше.

— То що ти хотіла запитати? — мовила Уляна суворо.

— Уляно, ти… — затнулася на мить сполохана нявка, — ти всі струмки підземні, всі джерельця знаєш. Вкажи мені дорогу додому, до мого лісу!

Красна пані засміялася, лоскочучи прохачку дивним сміхом, і почала давати настанови:

— Містом тобі доведеться-таки пройтися, але тут небагато, а коли почнеться ліс, тримайся на захід сонця. Якщо заблукаєш, підійди до будь-якого струмка і послухай. Він тобі шепне, куди маєш прямувати…