Читать «Останній шаман» онлайн - страница 144

Наталя Тисовська

Але Ліна не спала. Зітхнувши, вона розтулила вуста й намірилася щось сказати, але голосу не було. Ліна прокашлялася, скривилася, бо голова боліла нестерпно, й урешті-решт спитала:

— Що… там… у вас?.. Стільки… — вона ковтнула, — галасу!..

Без слова Юрась Булочка поклав Ліні на ліжко блискучу жерстянку, що в таких колись переварювали шприци, й відкинув накривку. Ліна спробувала підвестися на лікті, щоб зазирнути всередину, але їй миттєво закрутилось у голові й занудило. Притискаючи руку до вуст і стримуючи нудоту, вона завела очі під стелю:

— Та що там уже таке? Я тут дуба вріжу і так і не взнаю, що за буча! Дві голови схилились над коробкою, й одностайне розчароване зітхання вирвалося з двох грудей. Орест дістав із жерстянки дивну пластмасову штукенцію, наштрикану тисячами металевих виводів, як їжак голками. Штукенція була загорнена у фольгу. Орест обережно відгорнув фольгу, але руками за голки братися побоявся.

— Що це? — спитав Юрасик з надією.

— Заклятий скарб…

— А що тепер робити?

— Усі, хто міг знати, — відповів Орест жорстоко, — вже на небі.

Ліна покрутила «їжака» в руці і стенула плечима, від чого голка ледь не вискочила з вени.

— Обережно! — одночасний крик із двох боків. Голка затремтіла, затремтіла, вспокоїлася…

І саме в цю мить до палати увірвався холодний, гнилий запах минулої вже зими, й у дверях стали нові дві особи. Прибульці, розпашілі й рум’яні з вітряного дня, розшпилили чорні однаковісінькі пальта й підступили до Ліниного ліжка. Важкі черевики гупали за кожним кроком.

— Як гадаєш, воно? — звернувся до товариша один із двох у чорних пальтах.

— Може, й воно, — знизав той плечима. Він потягся рукою до «їжака» й був би вже взяв його з Ліниних пальців, коли Юрасик блискавичним рухом вихопив невідомий голчастий прилад і жбурнув його під ліжко.

— Розтрощиш, — ледь чутно сказала Ліна.

— Сам дістанеш, правда? — насунувся один із двох на журналіста.

Той побілів і мотнув головою. Чорний пістолет вискочив із-під поли, і цівка його цілила прямісінько Юрасеві Булочці поміж брови. Гість у чорному пальті щось таке зробив зі зброєю, від чого та загрозливо клацнула, і посміхнувся.

— Лізь, лізь, поквапся. Нема часу чекати, — мовив він лагідно і махнув пістолетом.

Юрасик пополотнів і відчув, як по спині й під колінами струмочками стікає холодний піт. Відчуття було огидним, але воно відволікло думки від пістолета й не дало знепритомніти. Він повільно нахиливсь і слухняно поліз під ліжко. Гарячкове дихав, думки скакали й перекидалися, у голові зринали слова: «не можна… не так… зачекай… хіба ти… не можна…» Якби не ця пукавка, якби не ця пукавка! Ці двоє несамовитих можуть підстрелити Ліну! А вона беззахисна, непорушно лежить на ліжку, голка стирчить із вени! Що робити? Що вдіяти? Крикнути — і хтось обов’язково зазирне в палату? На ґудзичок он той над ліжком натиснути — і тоді чорнокнижниця прибіжить?.. Але ж і її підстрелять! Боже, Боже!..