Читать «Міжнародне єврейство» онлайн - страница 66

Генрі Форд

«Єврейська енциклопедія» з цього приводу зауважує: «дивним чином Экзилархи ще поминаються на суботніх зборах по ошкеназійському обряду».

«Євреї сефардійського обряду не зберегли цей пережиток, його також не можна зустріти й у більшості реформованих синагог 19 століття».

Тепер подивимося, чи існує єврейський Синедріон, тобто керуюча або дорадча єврейська корпорація, що має верховний нагляд за справами всього цього народу у всьому світі?

Єврейський Синедріон являє собою дуже цікаву установу. Походження його і спосіб його устрою темні і неясні. Він складався з 71 члена, включаючи в це число і голову, і виконує задачу, ніби-то, політичного сенату. Джерело, від якого Синедріон черпав свою урядову владу, нам не відоме.

Він не був виборною корпорацією. Він не був демократичний і не мав характеру представництва. Він не був відповідальним перед народом. По всіх цих особливостях він і був чисто єврейською установою. Синедріон призивався царем або первосвящеником не для того, щоб охороняти інтереси народу, а для того, щоб допомагати верховному главі держави в справах керівництва. Він або збирався за особливим наказом, або засідав безупинно. Очевидно, устрій його був того ж роду, як всім відомий уклад, за допомогою якого аристократія звичайно утримувалася у влади, не звертаючи уваги на політичний розвиток народу. «Єврейська Енциклопедія» говорить з цього приводу: «Синедріон був за своїм характером аристократичним і складався з членів самих впливових сімейств дворянства і священства, чому, цілком ймовірно, свій урядовий авторитет черпав із самого себе».