Читать «Міжнародне єврейство» онлайн - страница 34

Генрі Форд

Саме єврейство розпадається на чотири партії, встановити які можна цілком точно. По-перше, євреї, що жагуче бажають зберегти без зміни єврейську віру і єврейський життєвий уклад і готові для цього принести будь-яку жертву і поступитися своїм успіхом і думкою неєвреїв. По-друге, євреї, готові принести необхідні жертви для збереження єврейської релігії, але не додають особливого значення збереженню успадкованих життєвих єврейських звичок. По-третє, євреї, що не мають взагалі ніяких переконань, євреї опортуністи, що стоять завжди на стороні того, за ким успіх. По-четверте, євреї, що вірять і проповідують, що єдиний спосіб знищити протиріччя між євреями й іншим людством полягає в цілковитій асиміляції євреїв з іншими расами. Четверта партія сама нечисленна, менш всього улюблена і користується найменшою повагою. Серед неєвреїв стосовно єврейського питання існує тільки дві категорії. Одні терпіти не можуть євреїв, не будучи в стані пояснити свою відразу. Інші бажають внести ясність у цей стан, що створився, і визнають єврейське питання, як проблему. Обидві категорії, оскільки вони виступають привселюдно, піддаються докорові в антисемітизмі.

Вислів «антисемітизм» вживають взагалі занадто легковажно. Його варто застосовувати тільки для позначення активного антиєврейського настрою, заснованого на почутті і на забобонах. Застосування його не перебираючи до всіх тих, що бажають з'ясувати єврейські особливості і причини їхнього світового панування може зробити лише те, що це прізвисько згодом звернеться у вислів особливо почесний і поважний.

Антисемітизм неминуче з'явиться в Америці майже у всіх видах; можна навіть сказати, що він вже існує, і притому давно. Якщо він і значиться під іншою назвою, то все-таки Сполучені Штати не зможуть змінити його сутності і його не осягне доля багатьох інших ідей, що, після кругосвітньої подорожі, досягли тутешніх берегів.

A. Великим кроком вперед для досягнення ясності в цьому питанні було б точно визначити, що ж підходить під поняття «антисемітизму».

1. Визнання, що єврейське питання дійсно існує, не є ще ознакою антисемітизму. Якби це було не так, то можна б припускати, що більшість американських народів безсумнівно зробиться антисемітами, тому що свідомість, що єврейське питання існує, усе більш і більш міцніє і число людей, що прийшли до такого переконання, безсумнівно буде збільшуватися по тій простій причині, що практика повсякденного життя усе більш і більш висуває це питання. Факт, що єврейське питання існує. Можливо, звичайно, закривати перед цим фактом очі або боягузливо його замовчувати, можливо навіть по несумлінних мотивах взагалі його заперечувати. Але питання все-таки існує. Визнати це згодом повинні будуть всі. Зрештою всі окрики сентиментальних і полохливих прошарків населення «стояти» не будуть мати достатньої сили, щоб заглушити його. Однак, визнавати, що питання існує, зовсім не означає, що цим оголошується похід ворожнечі і ненависті проти євреїв. Це доводить тільки одне: що в нашу цивілізацію проникла своєрідна течія, яка придбала таку силу й обсяг, що звернула на себе загальну увагу; вона вимагає відповідного рішення і диктує такий спосіб дії стосовно себе, який, не повторюючи помилок минулого, все-таки усував би можливість у майбутньому всякої погрози сучасному суспільству.