Читать «Друзі за листуванням» онлайн - страница 5

Оксана Лущевська

- Сонечко моє, - Оленка лагідно погладила її по плечу. - Ми всі бачимо, як ти багато й напружено працюєш. І повір, ми всі тобою дуже пишаємось. А про заздрість то я так, дуницю бовкнула. Просто приз переможцю олімпіади аж надто привабливий. Я б точно не відмовилась за нього попотіти, але ж не беруть...

- Який ще такий приз? - для Ксені олімпіада була неприємним обов’язком, якого треба або уникнути, або в крайньому разі стерпіти.

- Так ти не знала?! - аж розсміялась Оленка. - Ото дивачка! Готуватись готуєшся, а про нагороду й не поцікавилась. Олімпійські ігри дивишся? Там же дають солідні нагороди спортсменам. Президент навіть квартири в Києві обіцяє за золоті медалі. То чому наші шкільні олімпіади мають бути за просто так?

- Скажеш теж, квартири...

- Звісно ж, квартиру тобі ніхто не запропонує. Усе ж таки шкільна олімпіада - це тобі не світові Олімпійські ігри, але й тут приз непоганий...

- Оленко, давай уже ближче до справи! Бо ти як заговориш-заінтригуєш, то аж голова обертом йде.

- Поїзка в табір! - і Оленка з урочистим виглядом вручила Ксені жовтий листок.

- Ти що, знущаєшся? Що я, в таборі ніколи не була? Треба для цього аж олімпіаду вигравати? - Ксеня вже була остаточно збита з панте-лику.

- У таборі вона була, - перекривила її Оленка. - У такому не була! І не побуваєш, якщо будеш так легковажно до цього ставитись. Головним призом для переможця обласної олімпіади з англійської мови є, - Оленка на мить зупинилась, щоб набрати повні легені повітря, - поїздка до міжнародного дитячого табору в Північній Америці!

Дівчатка мовчали. Ксеня була приголомшена. “Хочу до міжнародного табору!” - кричала одна її половина. “Ти не переможеш. Треба було більше готуватись, а менше скиглити! Теж мені, принцеса... Примушували її вчитися, обмежували свободу...” - відповідала їй друга.

- Ну... я й не знаю... - тихо мовила. Треба було нарешті хоч щось сказати, бо Оленка жадібно чекала реакції на новину. - Я думала влітку долучитись до групи юних натуралістів. Там же й Геник буде...

- Ти дійсно несповна розуму! Який Ге-ник?! Які натуралісти?! Ти ж світ побачити можеш! - Оленка від обурення аж почервоніла, ніздрі роздулись, а рот кумедно відкривався, щоб різко виплюнути слова: “юні натуралісти”, “Геник”.

...А Ксені стало легко й весело. Вона дзвінко розсміялась і смикнула подругу за кіску:

- Оленко, ти така смішна, коли обурюєшся! І дякую тобі за новину. За таку нагороду справді варто поборотись! - і перейшла на іншу тему, цокочучи про Васька та Геника.

А ввечері зателефонувала тітоньці Вірі, і вони вдвох обговорили детальний план підготовки, щоб осягти якомога більше за той час, що ще залишався.

Тепер Ксеня знову цілими днями сиділа за підручниками з граматики, збірниками “лексичних тем” і словниками. Учила напам’ять вірші, таблицю з неправильними дієсловами. Часом просто зубрила. Слухала диски з англійськими аудіо-книжками... Інколи хотілося плюнути на те все - і повикидати ті словники, граматики, підручники, диски разом з тітчиними нотатками. Розпалити у дворі багаття й пустити за вітром. Але Ксеня стримувалася. А коли остаточно все набридало, сідала з мапою на колінах та уявляла, як подорожує різними країнами. А в таких подорожах англійська все ж таки згодиться.