Читать «Вступ до інженерії програмного забезпечення» онлайн - страница 49

М. О. Сидоров

Costar, дає змогу проводити оцінювання в двох режимах: покроковому (за допомогою майстра оцінювання вартості); інтерактив­ному (що забезпечує безпосередню вказівку значень параметрів, які впливають на вартість проекту). Для визначення розміру оці­нюваного проекту використовуються функціональні точки або ряд­ки коду. Для перекладу значень, указаних у рядках коду, в програмі є конвертатор, що розраховує значення розміру коду у функціона­льних точок, виходячи з мови програмування, яка використовуєть­ся для реалізації проекту. Costar підтримує обмеження проекту, заснованого на граничних фінансових витратах і крайньому терміні реалізації проекту.

Для оцінювання витрат, пов'язаних з оплатою праці працівни­ків, існує, два альтернативні підходи: розрахунок витрат для кожно­го з етапів життєвого циклу програмного забезпечення; розрахунок місячної плати за працю для кожної категорії співробітників.

Для аналізу результатів оцінки Costar створює різні форми зві­тів, графіків і діаграм. Звіти, представлені у формі таблиць, можуть бути збережені у форматі Microsoft Excel, графіки і діаграми - у форматі растрового зображення BMP.

Для проведення точного оцінювання вартості розробки ПЗ мо­дель СОСОМО потребує детального і різнобічного опису проекту. Цс може утруднити застосування заснованих на її основі засобів на ранньому етапі розробки програмного забезпечення і сприяє збіль­шенню точності оцінювання на пізніх етапах розробки програмного забезпечення, аналізуючи завершений проект.

Під час використання засобів на основі моделі COCOMO або COCOMO IT чинниками, що впливають на точність оцінювання вартості, є такі: правильний вибір конкретної реалізації моделі COCOMO; точність калібрування - відповідність установок почат­ковим даним. У зв'язку з цим, для застосування засобів використо­вують персонал, який не мас прямого відношення до процесів про­ектування і розробки програмного забезпечення. Він формує спе­цифікації проекту і параметри, необхідні для оцінки, які надаються співробітникам, які виконують оцінювання.

Ефективне застосування алгоритмічних моделей оцінювання вар­тості програмного забезпечення і заснованих на їх основі засобів оцінки віддають перевагу їх сумісному використанню з неалгоритмічними методами оцінювання. Так, алгоритмічні засоби оцінки мо­жуть бути застосовані членами експертних комісій для аналізу про­екту і формування власного оцінювання. Завдяки широким можливостям експорту даних і візуалізації, використання автоматизованих засобів оцінки вартості програмного забезпечення дає можливість формувати власні бази характеристик реалізованих проектів, а також створювати звіти, що ілюструють процес розробки проекту, що знач­но знижує трудовитрати, пов'язані з підготовкою звітності.

Параметри вартості, Параметр вартості (cost driver) - це суб'єктивна величина, яка оцінює різні тимчасові, якісні і ресурс­ні аспекти розробки програмного забезпечення. Кожен з парамет­рів може бути відкалібрований. Калібрування параметрів вартості - це коректування значень параметрів, що впливає на значення трудовитрат, а отже, на якийсь час і на вартість, оцінюючи прог­рамний проект. При калібруванні за вказаними нижче сімнадцять­ма параметрами вибирається оцінний рівень (дуже високий, висо­кий, вище номінального, номінальний, нижче номінального, низь­кий, дуже низький) параметра. У формулах цей рівень відбиваєть­ся у вигляді коефіцієнта трудовитрат і, таким чином, на кожній стадії розробки проекту впливає на вартість і тривалість тієї або іншої стадії. Виділяють такі групи параметрів (табл.7.1): продукту (product factors), платформи (platform factors), персоналу (personnel factors) і проекту (project Jactors). У табл. 7.2 подано короткий опис кожного параметра.