Читать «Вступ до інженерії програмного забезпечення» онлайн - страница 48

М. О. Сидоров

За допомогою функції Edit Historical Projects такі оцінки мо­жуть бути експортовані в SLIM DataManager. Для порівняльного аналізу результатів оцінки можливий імпорт даних з програми SLIM Metrics або іншої робочої книги SLIM Estimate.

Для оцінювання розміру проекту разом зі SLIM Estimate «постав­ляється» реалізована в Microsoft Excel таблиця, значення з якої мо­жуть бути імпортовані в робочу книгу проекту. У ранніх версіях SLIM Estimate основною одиницею вимірювання був логічний ви­раз у початковому коді (Logical Source Statement, LSS). Починаючи з версії 5.0, в SLIM Estimate використовуються рядки коду, функці­ональні і об'єктні точки (безпосередньо, без перетворення в LSS). Найбільш широко використовуваним способом калібрування моделі в SLIM Estimate є використання історичних параметрів налашту­вання (Historical Tuning Factors). Програмний комплекс SLIM Estimate може експортувати дані звітів у найбільш популярні фор­мати файлів, такі як: Microsoft Word, Microsoft Excel, Enhanced Metafile, Microsoft Project, HTML.

У комплект постачання SLIM Estimate входить база реалізовaних проектів, котрі можна використовувати для калібрування вико­ристовуваної моделі - установки значень параметрів вартості для опису характеристик проекту. Найпоширенішим способом калібру­вання моделі в SLIM Estimate с використання історичних параметрів налаштування (Historical Tuning Factors), У разі його викорис­тання значення параметрів вартості для проекту обчислюються програмним комплексом на основі обраних проектів з бази реалізо­ваних проектів.

Модель Путнема надзвичайно чутлива до значення технологіч­них чинників, тому точне визначення їх значення є дуже важливим для правильного оцінювання на основі SLIM. Перевагою моделі Путнема перед COCOMO 1.1 або COCOMO 2.0 є невелика кіль­кість параметрів, необхідних для оцінки.

Засоби оцінювання вартості розробки ПЗ, засновані на моделі SLIM, не потребують обов'язкового використання історичної бази проектів. Тому вони можуть застосовуватися безпосередньо органі­зацією, що виконує проектування програмного забезпечення. Ви­користовуючи історичну базу даних, потрібна участь фахівця для порівняння реалізованих і описаних проектів з бази з проектом, що знаходиться в розробці. Залучення сторонньої організації при ви­конанні оцінювання вартості також може бути необхідне внаслідок наявності у неї достатньо великої історичної і деталізованої бази реалізованих проектів.

Costar (SoftStar Systems), Cost Xpert (Marotz), SoftwareCost Calculator () — засоби, засновані на моделі COCOMO. Допускається використання всіх реалізацій моделі COCOMO, моделей життєвого циклу програмного забезпечення Waterfall і MBASE/RUP, підтримується робота з проектом, складе­ним з компонентів, для кожного з яких можна виконати роздільне оцінювання.