Читать «Серце Всесвіту» онлайн - страница 48

Олесь Бердник

Серце тривожно стрепенулось. Невже галюцинація?

Підійшов ближче. Ні. Не химера, не привид. Серед мертвих скель справді стояв дивний неземний апарат…

ЧУЖІ

З якимось острахом я наблизився до незрозумілого апарата, розглядаючи його зокола. Він був зроблений з блискучого металу чи речовини, без жодного шва. Формою нагадував дзигу, заввишки метрів п’ять. Зісподу темнів отвір. То був, очевидно, вхід. На верхній частині вирізнялось кілька виступів — певне, канали для приладів.

Думка моя вирувала, намагалася осмислити побачене. Звідки на астероїді міг з’явитися апарат? Невже з Марса? Вхід відкритий — значить, всередині нікого нема. Може, космонавти загинули? Треба б зайти всередину… Але боязко. Може, почне діяти невідома система автоматизації, і я ніколи не виберуся звідти…

Я обійшов дзигу навколо. З другого боку, на скелястому виступі, щось чорніло. Я підійшов ближче. Придивився. Відблиски сонячних променів досягали сюди, і в їх слабкому світлі я побачив два грибоподібні предмети. Вони мали хвилясту сріблисту поверхню, вгорі закінчувались сферичним куполом. Що ж воно таке? Невже автомати?

Я підняв обережно один з предметів, переніс його на освітлене сонцем місце. Глянувши на купол, жахнувся, з несподіванки випустив його з рук. З-за прозорого покриву на мене глянули великі людські очі. У всякому разі, це були очі розуму.

Я затремтів. Тривожно забилося серце. Розумні істоти… Вони, напевно, мертві. Що мені робити?

Грибоподібна істота повільно опустилась на астероїд, бо тяжіння тут було мізерне. Я знову підхопив її, заглянув за прозору сферу.

Очі, просто живі очі… Вони заглядають мені в душу пронизливим владним поглядом. Але ж яка химерна, незвична форма цих істот! Голова, а внизу якийсь своєрідний зонт. По боках дві кінцівки…

Я обережно поклав мертвого космонавта на камінь. Задумався Така несподіванка! Це ж подія світового значення. Я не маю права залишити знахідку напризволяще і знищувати її разом з астероїдом. Треба повідомити на Землю…

Я повернувся до корабля. Викликав Любавіна. Він тривожно запитав мене:

— В чому справа, Михайле? Ти ще й досі не закінчив?

— Все готово! Я хотів стартувати. Але на другому боці астероїда я знайшов апарат.

— Який апарат? — здивовано запитав академік.

Я розповів йому про все, що бачив. Любавін кілька хвилин мовчав, і я чув у динаміку, як він важко дихав. Потім непевно запитав:

— А ти, випадково… Михайле, не того?.. Може, галюцинація?..

— Учителю! — заволав я. — Клянуся вам…

— Не треба! Підожди! Я не можу отямитися. Ти не маєш права залишити ні істот, ні апарат…

— Істот я межу взяти в ракету, — заперечив я. — Але апарат… Він ширший за мою ракету…

— Слухай мене уважно, — вже владним тоном озвався Любавін. — Не марнуй часу. Істот помісти в контейнерах для водневих зарядів. Там низька температура і добра амортизація. А чужий корабель прив’яжи до ракети. У тебе є троси?..

— Є! — відповів я. — Але я не розумію…

— Що ж тут розуміти! — сердито сказав академік. — Тяжіння на астероїді нікчемне. Троси витримають. Прискорення доведеться зменшити. Зроби розрахунки. Перейдеш на орбіту штучного супутника Землі, одчепиш чужий апарат. Зрозумів?