Читать «Злий» онлайн - страница 79

Леопольд Тирманд

— А ви, пане, що, не знаєте адреси жодного комісаріату міліції? — Меринос байдуже грався срібним олівцем. — Ось тут телефонна книжка. Можете пошукати.

Жичливий зробив жест огиди.

— Що міліція проти вашої опіки, пане голово? Ну, скажіть самі, хіба я можу розмовляти з міліцією, коли такий товар найчастіше їде з підробленою накладною та ще іі з фальшивою печаткою? — Жичливий грав на одвертість, обличчя його аж перекривилося від намагання переконати Мериноса. — А як пан голова візьме нас під свою опіку, — підніс він голос з раптовою, демонстративною сердечністю, — то й кращі печатки, напевне, знайдуться і кращі накладні на фірмових бланках. Напевне!

Якусь хвилину панувало напружене мовчання; Жичливий витер хусткою піт з лоба.

— Непорозуміння, пане Жичливий, — холодно відповів Меринос. — Хтось тут вас неправильно орієнтує. Ваші афери з паном Метеором і Крушиною мені не відомі, а вас, пригадайте-но собі гарненько, я знаю виключно з Аніна, з вашого городнього господарства, де я купував колись редиску й порей, коли приїжджав туди на майовку.

— Та-а-ак? — зовсім розгублено пробелькотів Жичливий. Він не пригадував високої постаті Мериноса на тлі своїх парників, але сила погляду його співрозмовника була така могутня, що зараз він і справді не міг би заприсягтися, чи не продавав йому колись весняні первинки.

— Я нічого не маю спільного з такими аферами, пане Жичливий, — суворо продовжував Меринос. — Оскільки ж ви, мабуть, випадково не знаєте, з ким говорите — я вам нагадаю: ви сидите навпроти голови кооперативу «Торбинка».

— Справді, пане Мериносе… Ясна річ, пане голово… про це знають усі в Варшаві, напевне знають про це… Але…

— Ніяких «але», — гостро обірвав Меринос. Ласкавий усміх раптом осяяв йому обличчя, і він додав: — А втім, оскільки ви, пане, здається, людина енергійна, мужня й чесна, що знати з вашого обличчя — можу вам дати добру пораду. Просто, як кооперативник кооперативникові.

— Слухаю, пане голово, слухаю…

— Всі знають у Варшаві, що ці справи вирішує тільки й виключно громадянин Кудлатий. Порозумійтеся з ним, пане Жичливий.

На обличчі Жичливого відбився острах. Він устав, потім сів знову, старанно обтер хусткою обличчя.

— Але… як це зробити? Громадянина ніхто у вічі не бачив. Тільки… у Варшаві кажуть… — пробелькотів він, силкуючись схитрувати, — що пан голова має змогу… що він міг би… але… — додав поспіхом, — так каже зовсім небагато людей. Дуже небагато і, як би це сказати… тільки найкраще орієнтовані… Зрештою, це може й бридка плітка… Я вже й сам не знаю… — закінчив він безпорадно.

— Помилка, — відповів з спокійною чемністю Меринос. — Про громадянина Кудлатого я знаю стільки ж, як і ви, пане. Про багатьох людей у Варшаві кажуть, що вони його бачили, і про вас, пане, теж так кажуть у колах городників. Тимчасом ви ж самі знаєте, що це неправда. За вашим власним висловом, я й у вічі його не бачив.

Йому починали вже набридати бездарні хитрощі Жичливого. «В сьогоднішній ситуації треба утриматися від розширення підприємства. Обережніше з новими кампаніями…» Він вже збирався закінчити розмову, коли його раптом осяяла думка.