Читать «Злий» онлайн - страница 69

Леопольд Тирманд

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

— Чого тобі треба? — спитав, сідаючи за столик до Метеора, Зільберштейн. Це був низенький брюнет з широкими плечима, міцно збудований, але з нахилом до гладшання.

— Нічого особливого, — обізвався Метеор, — я хотів тільки сказати, що ти потрібний Мериносові. Ти вже давно не був на жодній виробничій нараді. От легкодухий!

Зільберштейн непомітно скривився.

— От холера! Я саме сьогодні умовився з однією.

— Шкода, — холодно відказав Метеор, — пан голова хоче тебе бачити саме сьогодні ввечері.

— Що ж робити? — занепокоївся Зільберштейн. — Чуєш, Метеоре, — додав він швидко, — що за галас у місті з цими обробками? Одних виганяють, інші тікають самі. Про це подейкують дедалі голосніше…

— Дрібниця. Все вгамується. Якісь місцеві зірки шукають щастя в центрі міста. А тобі, Льовко, раджу прийти, можуть бути прикрості, якщо не прийдеш. І взагалі, що таке? Тобі вже не потрібні гроші?

— Ой, ой… — зітхнув Зільберштейн, — ще й як потрібні… Як мені потрібні гроші, Юреку, коли б ти знав!

— А плащ не потрібний? — мимохідь запитав Метеор.

— Що ти кажеш, Юреку, як це мені не потрібний плащ? От-от стане тепло, а ходити нема в чому. Що це на тобі? — зацікавився він, мацаючи плані на Метеорі.

— Гарна річ, — поважно відповів Метеор, — чеський товар. Позавчора тільки дістав. Один фраєр, волейболіст, привіз із Праги.

— Правильно, — згодився Зільберштейн. — Волейболісти грали минулого тижня в Празі. Але якщо це шмаття з Праги — тоді я — генерал-губернатор з Канади. Скільки коштує?

— Тисяча вісімсот, Льово, тільки для тебе. З іншого візьму дві. Але ж тобі доведеться його підкоротити, треба нести кравцеві, отож кусок і вісім сотень.

В темних очах Зільберштейна, поруч з меланхолією та мрійністю, заблищав життєдайний скептицизм найвищого класу.

— Як тут гарно! — заявив він, дивлячись у стелю. — Дуже мила дірка, цей «Лайконик»…

— Не хочеш, не треба. Чеський поплін, фасон просто з Праги, такого у Варшаві нема ні в кого.

— Рівно тисячу на руки, — саме за цей фасон. Тільки тому, що такого нема ні в кого у Варшаві. Інакше не дав би тобі й п'яти сотень за цю ганчірку. Чеський поплін, ти, хаме! Просто з Білостока, ні? У нього відразу чеський… Не лізь до мене з такими дурницями, Юреку, добре? Якби мій батько не мав протягом сорока років мануфактурної крамниці…

— Крамнички, ти хочеш сказати… — зневажливо поправив Метеор. — До крамниці було ще далеко тій дірі на Гусячій. Тисячу двісті даєш?

Раптом обличчя його змінилося: двері відчинилися, і зайшов Роберт Крушина.

— Льовко… — почав Метеор невпевнено, але не скінчив, Крушина вже підходив до столика. Він привітався з Зільберштейном. — Меринос хоче тебе бачити, — сказав він.

— Я знаю, — відповів Зільберштейн, — буду ввечері.

— Ось тут валюта для тебе, — звернувся Крушина до Метеора, поплескавши себе по нагрудній кишені.

— Слухай, Бобусю, — підлесливо сказав Метеор, — але плащ ти візьмеш ввечері, добре? Мені не хочеться зараз повертатися додому…