Читать «Злий» онлайн - страница 59

Леопольд Тирманд

Фридерик Компот рушив уперед з Генеком на руках. Голова Генека звисала вниз, Компот знеможено похитувався, спотикався, осувався на цегляні борозни й ями. Цій брудній Сахарі, здавалося, не буде кінця. Аж ось перед ним замаячили обриси дерев’яного барака — збитої з дощок будки стрілочника бічної колії. Ударом ноги Компот відчинив двері, вніс Генека всередину і поклав на столі.

А за стіною барака ішла боротьба не на життя, а на смерть. Це вже не була бійка, і Компот сам не знав, чому його охопив раптом холодний, гнітючий жах. Чийсь голос заводив пронизливо, з придиханням смертельно пораненої людини:

— О, Єзу… О, Єзу… О, рани Ісусові!.. О, рани…

— Ах, ти ж! — почувся другий, свистячий від зусиль голос. І третій, повен нелюдського відчаю:

— Гайками його, Манеку! Гайками! Там лежать!.. Гайки… Гвинти…

По дерев'яній стіні барака загримів град заліза, яке хтось несамовито жбурляв.

Компот затулив обличчя долонями і перестав взагалі розуміти, що діється. Не дійшла до нього навіть неприродна тиша, яка несподівано запанувала навколо.

Він опритомнів, почувши рипіння: хтось повільно й обережно відчиняв двері. Компот відскочив назад і схопився за стілець, який тріснув в його руці, мов зібганий папір.

— Пробачте, — обізвався тихий, звучний, але суворий голос з-за дверей. — Я хотів спитати, чи не потрібна вам якась допомога?

— Хто ви такий? — здушено кинув Фридерик Компот.

— Друг, — відгукнувся голос з-за дверей, — я прийшов, щоб допомогти.

Компот опустив стільця, і до темної кімнати хтось зайшов. Може, це був наслідок неймовірного хвилювання, болю — але Компот якось не усвідомлював, хто це був. Невідомий нахилився над Шміглом, за хвилину знайшов десь відро з водою, вийняв хустку з кишені і почав приводити Генека до притомності. Генек підняв повіки й побачив перед собою ясні, палаючі, майже білі очі. Але він не злякався, бо ці очі дивилися на нього серйозно, з турботою, на дні їх був вираз якоїсь прихованої провини. Компот важко опустився на стілець.

— Що, власне, сталося? — розгублено спитав еін.

— Нічого такого, — відповів незнайомий. — Семеро людей спочиває між Інфлянтською вулицею і цим бараком. Дехто з них поранений. Поранили вони одне одного гайками для прикручування залізничних рейок.

Повільно, над силу Компот підвівся із стільця.

— Пане… Ці люди… Адже вони там… Це ж страшно! Може, хтось конає, комусь потрібна допомога.

— Так, — відповів незнайомий, і в голосі його забриніла безжалісна сталь, — нічого не вдієш. В цю землю, тут, навколо, всмокталося досить крові невинних людей. Не будемо ж брати близько до серця кров злочинців.

Компот упав на стілець. Ці слова наче згасили в ньому енергію.

— Поранили одне одного… — пробелькотів він, — а ви, пане?

— Я? — промовив незнайомий повільно, з притиском. — Я радий, що можу познайомитися з вами ближче. Хочу висловити своє захоплення вашою поведінкою в автобусі. Для цього я й приїхав сюди слідом за вами. Сподіваюсь, ми чудово розуміємо один одного і зможемо зробити один одному багато послуг. Адже ми, всі троє, палко прагнемо одного і того ж самого… — Незнайомий на хвилину завагався, і голос його набрав твердої, металічної сили: — щоб, нарешті, спокій запанував у цьому місті.