Читать «Злий» онлайн - страница 12

Леопольд Тирманд

— Ні, це не так просто. Тут зараз весь перший і другий склад і дехто з керівництва секції. Має бути якийсь перегляд. Не можу, Майко, зрозумій, я хочу вже цього року раз назавжди покінчити з дипломом. Коли б ти знала, як у нас тепер дивляться на участь у житті секції… Аж страх…

— Дай спокій. Щоб така зірка, як ти, зважала на це, — кинула Марта з легенькою іронією.

— Знаєш… на екзамені не важко згасити й найбільшу зірку, — відповів Зенон з гумором, але видко було, що вій не збирається протестувати проти такої оцінки.

Вони минули повну дітвори загальну роздягальню. Зенон відчинив дверцята в перегородці, яка ділила барак пополам. В другій половині барака стояли шафки для спортивного приладдя, поцятковані тисячами написів, часто дуже непристойних. Тісна просторінь між шафками була наповнена різноколірним причандаллям професіоналів-спортсменів, футлярами, наколінниками, шкіряними панцирами, черевиками, ковзанами, хокейними клюшками. В цьому гармидері сміялися, розмовляли. Молоді зухвалі обличчя поблискували здоровими зубами.

— Сервус, Майко! — гукнув якийсь молодий велетень з засмаглим обличчям.

— Чолом, Антеку! — кинула Марта. — Який ти чорний!

— Помітно?

— Честь, Марто, як ся маєш? — чула Марта ззаду і з усіх боків. — Приходь у неділю хоч сплюнути на лід… Ми граємо з якимись там лахмітниками з Кракова. Поставимо їм банки, ось побачиш. Коли ти приходиш, Зенон грає, як сатана.

Прийду! — сміялася Марта. — Але це не дуже допоможе.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

До роздягальні зайшов плечистий чоловік у кожусі.

— Панове, — мовив він, — ану біжіть-но котрий на ковзанку, бо там якась історія… Знов хуліганять… Зеноне, ти вже на ковзанах…

Зенон підвівся, накинув пальто на хокейний костюм і сказав:

— Ходім, Майко, постоїмо трохи на повітрі. Зараз не холодно.

Марта любила вигляд миготливої, рухливої юрби. Три зими, проведені разом з Зеноном, дали їй знання про закони, принципи й таємничі знаки цього малого світу. Вона вміла побачити пляшку з горілки під лавою і блиск ковзанів, що хуліганськи підрізають дівчаток, які спокійно їдуть по льоду, орієнтувалася в техніці хокейного змагання, в настроях ковзанки. І тому Марта відразу побачила, що зв’язує начебто не з’єднані між собою постаті, які снували серед юрби. За кілька хвилин група з кільканадцяти підлітків, щонайбільше шістнадцятирічних, з’єдналася в могутнього «змія», який з розгону розштовхував ковзанярів, перекидав, загортав у своє півколо дівчат, які невпевнено пересувались в юрбі. На чолі «змія» їхав невисокий хлопець в двобортному, темному костюмі; на шиї в нього був бруднобілий шарф із дешевого шовку, на голові — кругла клітчаста велосипедна шапочка, яка стирчала високо вгору. Він, заклавши руки в кишені, їхав швидко і впевнено. Ось хлопець наблизився. У нього було прищувате обличчя з товстим кирпатим носом.

— Ці шапочки напихають газетами, — мовив Зенон з усміхом, показуючи на клітчасту шапку. — Це надає їм улюбленого фасону і водночас до певної міри захищає від ударів.