Читать «Злий» онлайн - страница 117

Леопольд Тирманд

Могутнім поштовхом обох рук Меринос відкинув Крушину від себе. Той гримнув на підлогу, як манекен. Меринос сів за письмовий стіл і запалив цигарку.

— Слухай, Роберте, — обізвався він стриманим, спокійним голосом, — як виникне така необхідність… ти мусиш надолужити цей недогляд. Ти ж знаєш добре, що контора кооперативу «Торбинка» не існує для наших людей, що вона для них абсолютно заборонена. Знаєш також, що передбачає статут, на випадок порушення цієї заборони, правда?

Крушина, хитаючись, підвівся й поправив убрання.

— Знаю… — мовив він і потер лоба. В цьому жесті був людський безсилий розпач.

— Це мене дуже тішить, — відповів Меринос холодно. — А тепер розповідай про Морица.

О пів на одинадцяту вечора біля недобудованого готелю МДМ зупинилась вантажна машина марки «Шевроле», яку варшавські шофери звали «канадкою». З кабіни вийшов Роберт Крушина і наказав Метеорові, що сидів за кермом:

— Почекай хвилину.

Ззаду, з платформи, зіскочив Шая і кинув:

— Прошу за мною.

Обидва перелізли через поламану дощану огорожу і зайшли в будинок.

Шая впевнено вів Крушину в темряві. Широкими сходами вони піднялися з майбутнього вестибюля на перший поверх: довгі коридори були тут перегороджені дощаними стінками на тимчасові конторські приміщення. Світло з того боку вулиці блідо лягало на рештки табличок з напівстертими написами: «Бухгалтерія», «Орг… відділ», «Техніч… керівн…», «Плановий відділ».

Шая штурхнув якусь загорожу з балок і нагадав:

— Тепер, пане, стережіться, тут вузько.

Він перший протиснувся в тісну щілину між мурами, звідки тяглася вгору вузька мулярська дошка з набитими на ній поперечинами.

Обидва досить довго підіймалися вгору, нарешті Шая, підтягнувшись на руках, скочив на широкий поріг і штовхнув рипучі двері з дикту. Водночас він витяг з кишені куртки електричний ліхтарик і засвітив його: блідий стовпчик світла розтав у темряві просторої зали, де величезні отвори для вікон виходили на порожнє, захаращене будівельними матеріалами подвір'я; цю залу архітектори, мабуть, призначали для майбутніх банкетів і прийомів.

— Чолом, хлопці! — гукнув Шая.

— Чолом, чолом… — відповіли голоси з темряви; з чорних кутків, з-за бетонних стовпів майбутніх колон беззвучно виринали темні постаті.

— Прошу, прошу, панове, ставайте в шеренгу. Для огляду. Перша платня прибула… — вигукував Шая.

Йому відповіло невпевнене буркотіння юрби, що наче виринала з небуття.

Шая згасив ліхтарик і порався в каламутній темряві, гарячково снуючи назад і вперед; потім знов засвітив ліхтарик і почав читати список, витягнений з кишені:

— Герман? Братек? Монек? Лавета? Вонсік?

— Є… Є… Є… — відповідали йому захриплі, придушені голоси.

Шая перелічив двадцять з чимось псевдонімів, а скінчивши, витяг з кишені пачку банкнот по двадцять злотих, сів на підвіконні, поклав гроші й список перед собою і почав викликати. Викликаний підходив, брав двадцятку, і Шая ставив хрестик біля його псевдоніму. Закінчивши, він гукнув:

— Це за те, що ви з'явилися на місце. А тепер шикуйтесь, хлопці.