Читать «Злий» онлайн - страница 113

Леопольд Тирманд

«Боїться! — сяйнула в голові думка. — Боїться! Мене! П'ятдесят тисяч! Сто тисяч! Кудлатий мене озолотить! Буду у Варшаві першим!»

— Згашу тобі ці білі очища! — вигукнув він несамовито. — Задмухну оці бандитські ліхтарі! Кудлатий заплатить!

Блискавичним рухом відкинув тулуб назад і, не замахуючись, коротким ривком ноги націлився в живіт супротивника. Досі не було випадку в кар'єрі Морица, щоб після цього удару, найвлучнішого з влучних, супротивник не скорчився із стогоном на землі — досить було скочити йому каблуками на очі й горло, щоб справа була закінчена найжорстокішим способом. Цього разу було інакше. Атакований відхилився невловимим рухом буквально на міліметр, черевик Морица розтяв повітря. Мориц відскочив, мов кіт, і знов став навпроти цих страшних білих очей.

— Дайте мені спокій, чуєте! — вигукнув атакований, і Сюпка затремтів, охоплений холодом з голови до ніг. Була в цьому голосі погроза й розпач, безмежний, страшний розпач, напоєний якоюсь жахливою таємницею. Але Морицу знову здалося, що білоокий боїться. Неймовірно швидким рухом він викинув праву руку вперед, націляючись у голову ворога, яка зараз була за сантиметр від сталевої рами багажної сітки. Це був геніальний удар, легкий і швидкий, як думка, обміркований і несхибний — голова ворога мусила з хрустінням пробитого черепа вдаритись об сталевий гак і безвладно впасти, мов скривавлена куля. Але сам диявол сидів у чоловікові з білими очима! Кулак Мехцінського вкрився кров'ю, вдарившись об сталевий прут. Чоловік з білими очима ступнув до Морица і залізним рухом схопив за куртку: на правій руці його блиснув чудовий брильянт.

— Не буду тебе тут бити, чуєш! — гукнув він. — Пам'ятай! Але як зустріну втретє, то… — в голосі його був такий розпач і таке страждання, що Морица раптом охопив жах. Не тямлячи себе, не відчуваючи болю в розбитій руці, він шарпнувся, мов сполоханий на смерть птах, і вирвався з рук невідомого. Поїзд швидко в'їздив на колію Східного вокзалу. Мориц відскочив назад. Сюпка з несамовитим криком скотився з полиці на лавку. Темна постать вглибині кинулася вперед, гублячи по дорозі котелок і відкидаючи парасольку.

Чоловік з білими очима, мов ракета, метнувся вперед. Темна постать сплелася з Сюпкою в один клубок, що з лементом котився до виходу.

— Гальмуй! — гукнув Сюпка.

Чоловік з білими очима останнім стрибком прошив повітря. Все даремно. Саме розсунулися з швидким пневматичним придихом двері з обох боків вагона, і осліплений жахом Мехцінський, мов навіжений, кинувся ліворуч, просто під колеса гданського експреса, який в'їжджав на станцію. Залунав страшний крик. Сюпка повис на гальмі, і весь вокзал задвигтів від тривожних сигналів.

Темна постать у розірваному комірці з ріжками, з полум'ям на жовтих щоках, стрибнула в темне розгалуження рейок Східного вокзалу. Блискавично й гарячково нишпорила вона серед паровозів і вагонів, у людській юрбі, що скупчилася навколо місця нещасного випадку, у вагонах та на пероні. Не знайшовши нічого, темна постать повернулася в електричний поїзд, забрала котелок і парасольку й просковзнула обіч Сюпки, вже оточеного міліціонерами й агентами залізничної охорони. Цей поспіх не дав невідомому помітити силует у сусідньому вагоні, схилений у позі безмежного розпачу й болю. Людина ховала обличчя в долонях. Правиця її була оздоблена чудовим брильянтом, що відсвічував райдужним блиском, відбиваючи вогні на пероні.