Читать «Злий» онлайн - страница 109

Леопольд Тирманд

— Тепер слухай, Морице, — постать на ліжку змінила позу і сіла, широко розставивши ноги й спершись підборіддям на руку. — Я хотів з тобою поговорити з двох причин. По-перше, тому, що ти поганець, а по-друге, тому, що ти козак, який може далеко піти.

Кудлатий устав і почав походжати по підвалу. Він був величезного зросту й могутньої будови, ходив тихо й пружно. Враження могутності його тіла ще посилював густий півморок. Голова тонула в темряві; єдина деталь, яку Мориц встиг помітити, було густе, розкудлане волосся. Кудлатий зробив ще кілька кроків і знов повалився на ліжко, яке іржаво зарипіло під його тягарем.

— Чому ти поганець — ти й сам знаєш, — обізвався Кудлатий спокійним, впевненим голосом. У цю хвилину Мориц уперше побачив втуплені в нього проникливі очі — вони начебто пронизували його до самісіньких кісток. Було щось таке владне й жорстоке в тих блискучих очах, що Мориц затремтів, і страх, який вже помалу почав зникати, охопив його знову.

— А козак ти тому, що не боїшся. І тому, що не боїшся, роблю тобі таку пропозицію: ти будеш у мене керівником квиткового відділу. Ну, як? Хочеш?

Це був удар! Мориц підніс руку до чола. Досі він співробітничав з людьми Кудлатого — отак, як працює бідний перекупник у великого гуртового торговця. Він користувався підтримкою людей Кудлатого і робив їм певні послуги з допомогою своїх «коників» — оце й усе. А тепер… така несподівана кар’єра! Керівник відділу в Кудлатого! Він, Мориц Мехцінський!

«А ця повістка на післязавтра? Сказати чи ні? Ні!» Щось блискавично замкнулося в ньому, наче клацнув замок.

— Хочу… — шепнув Мориц. йому перехопило горло.

— Дуже добре, хлопче, — спокійно обізвався Кудлатий. — Але на цьому ще не кінець. Ти напевне вже чув, що останнім часом з явилися певні труднощі…

— Знаю, що це таке, — відповів Мориц, уперше твердо й рішуче. — Я тільки чекаю зустрічі з отими людьми. Сам охоче порозмовляю з ними.

— В порядку, — мовив Кудлатий з несподіваною щирістю. — Дякую. Я знав, чого можу від тебе сподіватися: тому я тебе й запросив до себе. Тепер бачу, що на тебе справді можна покластися. З такими людьми, як ти, можна робити великі речі. Для початку, Морице, ти зіграєш на чималу ставку. За три тижні відбудеться у Варшаві одне видовище, велике видовище, на якому ти, як начальник квиткового відділу, заробиш п'ятдесят тисяч злотих.

— Скільки? — пробелькотів Мориц здушеним голосом, одразу ж забувши про суд.

— П'ятдесят тисяч злотих, — повторив Кудлатий спокійно.

Підвал, ліжко, півморок — все закружляло в очах Морица, і з цього хаосу блискавично зринули плутані образи: пачки червоних банкнот по сто злотих кожна; усміхнена Ганка в крамниці «Делікатеси»; Ганка у шевця приміряє найкращі туфлі; заставлена меблями і кришталем їдальня, де він, Мориц, їсть білорожеву свинину з капустою… Потім усе розтануло в якійсь шаленій мішанині, де плуталися обличчя Ганки, Крушини, Куби, Віруса, хлопців і знов Ганки…

За секунду Мориц зрозумів, що Кудлатий каже не на вітер. «Мови не може бути про суд, — вирішив він твердо. — Не піду. Нехай мене шукають, все одно не знайдуть…»