Читать «Історія польсько-українських конфліктів т.2» онлайн - страница 207

Микола Сивіцький

При цьому стані справ польське населення повинно розвинути ясну недвозначну програму вирішення так званого «українського питання». Це мусить перш за все вчинити військо з точки зору оборони країни. Не треба нікого переконувати, що це становище значною мірою послаблює оборонний потенціал держави, отже, потрібно знайти такі запобіжні заходи, щоб цей потенціал піднести до якомога вищого рівня. Отже, військо повинно висунути свої пропозиції щодо вирішення української проблеми. Ці пропозиції включають: 1) максимальну програму стосовно довготермінового врегулювання відносин на східних землях Речі Посполитої; 2) термінову програму на нинішній момент.

Вимоги до військової програми є такими:

1) У рамках великої програми упорядкування політичних і господарських світових відносин союзними державами Польща повинна визначити у цій праці свою участь через упорядкування своїх внутрішніх справ, а особливо тих, які після встановлення миру могли б створити осередки нового неспокою і нової війни. До цих справ належить і питання національних меншин. Щодо цього —

2) Є очевидним, що Польща не може розпочинати наново державного життя з українським питанням у його передвоєнному стані. Це була б гиря на нозі, яка б утруднювала відбудову державного життя і розвиток держави і суспільства у будь-якому напрямі.

3) Польща не може добровільно відмовитись на користь будь-кого від жодного клаптика своєї території. Коли йдеться про південно-східні землі, то вони мають для Польщі особливе геополітичне значення, тому будь-який торг щодо них заздалегідь виключається.

4) Оскільки українці, зі свого боку, вважають ці землі складовою частиною майбутньої незалежної України, то порозуміння з ними без відмови від цих земель з одного чи другого боку виключене. Жодними паліативами, як територіальна, економічна, культурна і т. п. автономія, українці не вдовольняться, навпаки, ще використають свободу для відриву цих земель від Польщі при першій нагоді.