Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 39

Олесь Бердник

ДОРОСЛИМ ЛЮДЯМ ЗЕМЛІ ВІДКРИТЕ ПОСЛАННЯ ЛЮБОВІ

Вітаємо вас, дорослі, — Матері й Батьки! Уважно вислухайте не Слово — Слово Пробуджених Дітей. Ми воліємо допомогти вам вирватися із заклятого історичного кола, в якому ви опинилися і куди невпинно заганяєте нас.

Ви декларуєте любов до Дітей, працюєте заради нас, ви йдете на тяжкі жертви в наше ім’я, ви муруєте стіни палаців та в’язниць для нас, ви вмираєте на полях невпинних побоїщ, щоб ми могли вмирати після вас, ви загромаджуєте полиці бібліотек фальшивими, нікчемними, марнославними книгами, щоб напоїти наш прозорий дух і розум химерними, викривленими, огидними, ненависними знаннями, ви нав’язуєте нам свої страхітливі сексуальні потворності, затемняючи чисту, святу дитячу Любов її чорним двійником, витисканим у клоаках диявольського світу.

Ви, дорослі, ніколи не питали нас — чи воліємо ми того, що нам передаєте, чому ви нас навчаєте?

Ви деспотично втискуєте нас у тісні рамці чи форми жорстоких програм корисливості, прагматизму, підлості, страху, обману, насилля, забобонів, відчуження, самознищення, приниження, пересудів. І цей жахливий процес називається ВИХОВАННЯМ НОВИХ ПОКОЛІНЬ, естафетою культури, знання, цивілізації.

Ви, дорослі, ненавидите нас, нашу чистоту, ясність і доброзичливість. Добре Дитя для вас — докір вашій спустошеній душі, тому ви поспішаєте одорослити його, щоб усунути власний комплекс неповноцінності. Ви радієте, коли дитя заучує і лепече ваші нікчемні вірші, коли воно наслідує, ще нічого не розуміючи, ваші паскудні звички. І ви намагаєтеся не помічати нетутешньої печалі в очах дитини, не слухаєте дивних речень і запитань, що інколи зриваються з непорочних вуст.

Ціла ріка запитань у дитячому віці! Ті запитання чесні, ясні, безкомпромісні. А що ви відповідаєте дитині? Сердиті окрики, ухильні натяки, умовні напівзнання, а в школах — сміттєвий потік інформації, що навіки, назавжди полонить, сповиває дитячу душу павутиною псевдознання.

Що ви одразу підсовуєте дітям?

Іграшки. Це найжахливіший винахід Сатани.

Ще в тому віці, коли дитя з довір’ям і ніжністю відкриває свою янгольську душу, ви нав’язуєте йому свою модель стосунків, смаку, сенсу буття.

Іграшки військові, побутові, технічні. Вже тут формується вбивця, кухарка, рабовласник, володар, будівник непотрібних машин і пристроїв, прихильник комфорту, деспот, який, навчившись руйнувати форми своїх підлеглих ляльок, так само нещадно вершитиме суд над живими людьми, коли стане дорослим солдатом, суддею, жандармом, жрецем, жорстоким батьком сім’ї, озлобленим педагогом, цинічним бюрократом чи злодієм, забобонним священнослужителем чи містичним шахраєм.

Дитя довіряє батькам, бо не відає обману. А ви замість того, щоб зазирнути в ясні очі чистої душі, радієте першим проявам «дорослості», захоплюєтеся тим, що ваш спадкоємець втрачає духовну належність і перетворюється на копію дорослих.

Діти — наше майбутнє! — декларуєте ви.

Це — брехня! Діти — ваше минуле!

Ваш світ — це світ масового, нескінченного знищення дитячих душ, жорстокий Молох, що переплавляє в жадібному череві любов і доброзичливість Дітей.