Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 13

Олесь Бердник

Тут — відповідь на всі сумніви і хитання. Демонічна реальність хоче спрямувати нашу свідомість на зовнішнє, плинне, ілюзорне, щоб переконати нас в необов’язковості рідного, народного, історично-традиційного, а отже, — кинути в хвилі небуття і забуття. Але ж це небезпека лише для слабких і несвідомих душ! Невже так важко збагнути, що твердиня Матері-України не в плинній псевдореальності, а в духові її Синів та Дочок?!

Невже ми повинні запитувати у чужих людей, у книгах, у філософських мудраціях, ХТО МИ, звідки, і чиї ми ДІТИ? Голос Матері-України аж надто гучно відлунює над світом, її пологова мука потрясає нас донині, козацькі шрами-могили по степах ще й досі височіють, бентежачи серця дрімаючих нащадків!

Пробудившись від дрімоти, котрою ми були сповиті, я збагнув, що нічого не втрачено, не загублено, не зруйновано! Те, що втрачено, — не наше, що загублено, — не суттєве, те, що зруйновано, — тлінне, ілюзорне, бо ВІЧНЕ — НЕРУШИМЕ.

Якщо Україна живе у моєму серці, у серці дітей моїх, друзів моїх вона жива! Хай довкола вирує ураган чули і зневіри, Деградації і сумнівів — а в Твердині Серця Мати-Україна обнімає нас благовісними руками, нашіптуючи прадавню Тайну Буття…

Так народилася ідея Святої України…

Коли ми щось творимо, діємо, винаходимо, шукаємо, — то знаємо — навіщо це, для чого, з якою метою.

Проте, живучи, не запитуємо (в більшості): навіщо з’явилися її цей світ, що маємо створити, вчинити, здійснити?

ХТО МИ ТАКІ?

НАВІЩО ЖИВЕМО?

Безліч апологетів практичних світоглядів переконують нас в тому, що таке запитання абсурдне. Життя — для життя.

Сам процес буття є причиною, наслідком, суттю. Він — самодостатній.

Якби було так — не з’явилося б сумнівів і «проклятих» запитань. Отже, відповідь повинна бути. І до того ж — ясна відповідь…

Аналогія дасть порівняння, ненав’язливу відповідь. Зерно рослини, посіяне в землю, може довго лежати без руху. Його допікатиме холод чи спека, його намагатимуться з’їсти паразити. І якби воно могло мислити, — то болісно запитувало б само себе: «Навіщо я в цій тужавій, мерзлій землі? Хто я? Де моя суть і покликання?»

Проте — приходить весна. Сонце яро зігріває землю, і внутрішня суть зерна пробуджується до дії, життя, творення парості, до розквітання квітки і зав’язування нового плоду. Вже не треба питати — навіщо я, хто я і т. д. Радісне саморозкриття під полум’яним оком Сонця — є відповіддю на всі муки.

Те саме й для людини, для Народу, для Людства. Пекуче сонце совісті пробуджує нас до розкриття внутрішнього світу Душі. Ми відчуваємо, що ми — Українці, чи Росіяни, чи Бенгальці, чи Єгиптяни, чи Французи. Саме такі паростки мають вийти з надр нашого зерна, саме таке звучання пісенне має пролунати в Аудиторії Планети, саме такі Квіти Духу маємо повернути Сонцеві буття взамін променистого дарунку.

Стільки чарівних дарунків: Самосвідомість, Слово, Мисль, Чуття, Творчість, Любов, Пізнання. Невже все це лише для того, щоб більше загарбати, відняти, з’їсти, насититися, перепсувати, викинути в мільярди унітазів?