Читать «Альтернативна Еволюція» онлайн - страница 89

Олесь Бердник

Роботящим умам, Роботящим рукам Перелоги орать, Думать, сіять, не ждать, І посіяне жать Роботящим рукам. Все на світі — не нам, Все богам, тим царям! І плуги, й кораблі, І всі добра землі. Моя любо!.. а нам — Нам любов меж людьми.

Неймовірне пророцтво і прозріння в суть Буття! Творче діяння й любов — ось який заповіт Тараса для Синів України. А жадоба речей і ефемерних потреб, якими нас і нині жадають полонити сини темряви, — потворам вчорашнього дня, володарям обману. Хай вони лишаються у інферно-пеклі зі своїми «багатствами».

Так радісно збагнути, що нічого не втрачено на жахливих стежках ілюзорного життя, — хіба що примари нікчемних містифікацій. Нам нема за чим жалкувати, бо все суттєве — не вмирає!

Навіть атомна потужність держав та імперій безсила зупинити народження Духовних Республік, прекрасних дочок Живого Бога. Тануть в імлі обриси ілюзорних храмів, деспотій, кривавих ешафотів, в'язниць.

Виростають блакитні Храми Духу на підмурку людського серця.

Радіймо, духовні громадяни! Ми знову під люблячим оком Матері. Перед нами — нескінченна дорога творчості, радості, любові. Ідімо, сіймо зернята блага та миру, знання й дружби, збираймо Плоди Правди та Кохання. Материнський Сад, посаджений з правіку, збережений, доглянутий в найскрутніші віки темряви, очікує нас!

1974–1989

Школа астросталкерів

«Астероїд Свободи»

Лекції

Від упорядника

«Школа астросталкерів «Астероїд Свободи» — це цикл лекцій, прочитаних Олесем Бердником у Київському республіканському планетарії в 1993–1994 роках. Кожних два тижні в Зоряному залі планетарію збиралися шанувальники творчості та ідей О. Бердника, щоб послухати його космогонічні й космологічні роздуми та поспілкуватися з письменником.

«Руйнування космоісторичних стереотипів» — таким був девіз цих зустрічей.

Самі лекції подаються майже без скорочень, редактор тільки привів текст у відповідність до літературних стилістичних норм. Ми трохи скоротили запитання до Олеся Бердника, щоб не було повторень.

Стенограма циклу лекцій «Астероїд Свободи» друкується уперше.

Зустріч перша

Олесь Бердник:

Вітаю вас, дорогі друзі! Розпочинаємо цикл зустрічей, які ми назвали «ШКОЛОЮ АСТРОСТАЛКЕРІВ». Чому ми вибрали таку назву? Сталкер означає «першопроходець», а отже, сталкінг — це пошук там, де ще ніхто не ходив. Без такого пошуку неможливо стати жителем нового тисячоліття. Відповідно, таких шукачів невідомого серед сплетінь космоісторії планети Земля і Всесвіту можна назвати астросталкерами.

Отже, ми почнемо пошук в абсолютно новій площині сприйняття — у невідомому, в пітьмі. Вихід у світ, де немає межі можливостям, залишивши позаду світи міри, числа і ваги, пошук за межами очевидності — ось завдання астросталкерів. Ми спробуємо окреслити іншу площину космоісторії нашої Планети, ніж та, до якої всі ми звикли.

Наші уявлення про світ, наше світобачення досить механістичні: планета Земля обертається довкола Сонця, Сонце — довкола центру Галактики, Галактика входить в систему Метагалактики… Мертві планети, холодна пустка космосу… Та насправді це — відбиток порожнечі наших душ.