Читать «Альтернативна Еволюція» онлайн - страница 66

Олесь Бердник

Космоісторія Сонячної Сім'ї ще дуже й дуже таємна. Існує безліч припущень, гіпотез, але твердо встановленої точки зору на «родовід» нашої планетарної домівки нема.

Астробіологія, родоначальником якої був наш великий учений Олександр Чижевський, вивчає тісні зв'язки земної біосфери з динамікою Сонця й зоряного космосу. Жива тканина планети чутливо реагує на кожний навіть найменший енергосплеск у далеких світах. Так звані періоди бурхливого або спокійного Сонця запускають або зупиняють маховик епідемій чи пандемій на Землі, впливають на здоров'я, врожаї, ціноутворення, психонастрої — тобто, практично на все. Нагромаджена інформація дає змогу зробити висновок, що життя й розум міріадами ниток пов'язані з Мегасвітом, з Безмірністю. Геліобіологія довела це неспростовно: ритми сонячної активності чітко фіксуються рослинним світом планети. Проте добутий експериментальний матеріал не лише розв'язував давні вузли, а й наплутував безліч інших. Наприклад, виникає запитання: чому максимум сонячної активності життєдайно впливає на флору і цілком негативно та руйнівно на людину? Якщо життя взагалі і мисляча істота зокрема виникли в результаті діяльності Сонця і основою генезису біосфери є промениста динаміка нашого світила, то чому окремі фази космічних ураганів пригнічують нас? Чи не втратило людство десь у минулому високу відповідність космічним процесам і тепер змушене ховатися в щілинах будівель, скафандрів, лікарень від вимогливого потоку материнського джерела?

І ще одне запитання: чому тепер на Землі відсутнє будь-яке життєтворення? Вчені, маючи напрочуд тонкі методи досліджень і аналізу, не відзначили ще жодного факту переходу «мертвого» в «живе», неорганічних структур у якийсь, бодай найпримітивніший, організм. У чому річ? Сонце втратило свою дітородну потенцію? Чи винне материнське лоно праматері Геї (Землі)?

Сторінки наукових та фантастичних книжок в усьому світі переповнені розмаїтими припущеннями про походження життя. Хто твердить, що вітальні спори занесені через безодні космічних просторів з інших світів, хто переконує, що біосферний пагінець прищеплено на планеті інтродукторами з високорозвинутих цивілізацій. Є й послідовники відомого англійського астрофізика Джінса, котрі переконані, що життя є «виродженням матерії», її хворобою, котра уражує субстанцію в періоди певних несприятливих ситуацій.