Читать «Кодло» онлайн - страница 69

Марина Соколян

– Та яке звернення?! - вибухнула я, - Це був чийсь ідіотський жарт!

– Ну добре, нехай так. А як тоді пояснити те тавро на передпліччі Дафни?

Влучно! Цього я пояснити не могла.

– Герда, ти знаєш, хто фізично здійснив викрадення?

– Ні, за інструкціями, які мені дав декан, я повинна була чекати у вітальні…

– А ти не могла б показати мені флакончик з-під снодійного? - Мені дуже хотілось, щоб Герда розгубилася, почала виправдовуватись, а потім зізналась, що вигадала це все…

Вона лише похмуро посміхнулась.

– Звісно. Ось він, - Герда витягла з кишені своєї безрозмірної кофти порожній флакончик, на якому було щось дрібно пописано латиною. Схоже, справді нітразепам. Вона знічено роззирнулась, - Ну от. Я мусила комусь розказати про це. Робіть з цією інформацією, що хочете, а я не бажаю залишатись тут більше ні дня. Хай їй чорт, цій Школі… Я домовилась з паном Флаерті - він ще сьогодні відвезе мене до Сент-Ендрюзу.

Герда піднялась і вийшла з кімнати, не озираючись, але й не поспішаючи; не знаю, в мене склалося таке враження, що вона до останнього моменту чекала, що ми її зупинимо. Ми мовчали. Мені, принаймні, нічого було сказати.

– Ти давно знав це? - глухо запитала я Тоні, коли двері за Гердою зачинились.

– Щойно дізнався. Ти ж не думаєш, що я міг би приховувати таке?

– Я - ні… Але справа не в тому. Чому це вона саме тобі вирішила покаятись?

– Мабуть тому, що я - єзуїт… - По обличчю Тоні поволі, мов мед по стільниці, розтеклася лукава безрадісна усмішка, - Думаєш я не знаю… Ти ж мене так називаєш, коли думаєш, що я не чую?

Я відчула, як десь всередині дитячим м’ячиком підстрибнула легка прохолода страху. Значить, він чув… Що ще він знає?

– Справді. Сподіваюсь, це тебе не ображає? Я завжди поважала єзуїтів. На відміну від Лордів Конгрегації, які, можуть мати до тебе деякі претензії… Не страшно?

– Ні. Я, на відміну від тебе ще не встиг наплювати їм на поділ.

– Це ти на що натякаєш?

– Та ні на що. Просто тенденція… Дафна, тепер Еван…

Я проігнорувала його завуальовану погрозу.

– Що, ти думаєш, вони зробили з Еваном?

– Здається мені, змусили розкаятись. Як, ти казала, називався той проект? "Repentance", себто, "каяття"?

***

З конспектів Ірми Коник, практична міфотворчість:

Міфотворення - це створення "шифру" шляхом препарації реальності і синтезу нової структури сприйняття.

"Препарація" - розбирання на складові мови, норм, вірувань, усталених образів, стереотипів, соціальних чи політичних шаблонів.

В результаті "препарації" виділяються необхідні компоненти - стійкі "гештальт" образи, які можна накладати, переносити в інших контекст та комбінувати. Напр. "дитина-геній", "герой-бунтар", "мистецтво-еротика", "диво-зілля" та ін.

Синтез: об’єднання виділених компонентів у потрібних комбінаціях. Напр. з вищенаведених компонентів можна скласти міфічні образи Орфея, юного поета Рембо або навіть Дженіс Джоплін - залежно від попиту і вимог епохи.

Шифр: "запис" міфу метамовою, який дозволяє кодувати феномен через синтезовані "гештальт" образи. Дозволяє зробити феномен більш масштабним - глобальним, позачасовим.