Читать «Кодло» онлайн - страница 39

Марина Соколян

Коли Горан почав зачитувати текст, навколо вже зібрався невеличкий натовп - до нас приєдналися студенти з груп Демінор і Мілтона, підійшли навіть кілька чоловік бамбузлівців, звичайно, не головний забіяка, але - найбільш допитливі - дівчатка, Лора і Дана. То й добре - чим більша аудиторія, тим краще. Після того, як текст було виголошено, на деякий час запала мовчанка, а потім водночас всі почали говорити.

– Що за чортівня?

– Яка ще операція?!

– Хто цей N?!!

– Execution? Squad?!

– А кого будуть страчувати?

Ми, аби не виділятися, підтримували ажіотаж такими ж афектованими погуками і ремарками. Народ розгубився. Не було, звичайно, одностайної переконаності, але певна стурбованість все ж таки мала місце. Навіть скептик Тоні похмуро кусав губу і не намагався все заперечити. Це було просто чарівно! І тут, на хвилі нашого невеличкого тріумфу, мені прийшла чомусь недоречна думка: якби Ханна була тут, напевне, її потішив би успіх одного з етапів нашої боротьби з бамбузлівцями… Мабуть, я засильно перейнялася її проблемами - хоч і застерігав професор Мілтон…

– Егм… А хтось бачив сьогодні Ханну? - поцікавилась я відсторонено.

Знов запала тиша. Колеги перезиралися не те що стурбовано - вже навіть трохи перелякано. Багато хто був очевидцем вчорашнього інциденту, про незрозумілі зникнення студентів йшлося ще раніше - а такі речі швидко набувають розголосу - тепер же все це лягло на основу зловісних натяків знайденого листа… Еван підморгнув мені, мовляв, добре використала момент, але, присягаюсь, це було не навмисне!

Ханну ніхто не бачив. Більше ніхто. З її кімнати зникли усі речі, а ліжко залишилось застеленим ще з учорашнього вечора.

***

З конспектів Ірми Коник, теорія можливих світів:

Дві форми існування світу: текст і реальність.

Текст і реальність можуть переходити одне в одне шляхом нейтралізації.

NB. Текстуальний опис реальних подій - теж лише текст, суб’єктивний переказ реальності (прикл.: "мозаїчна реальність" мас-медіа).

Нейтралізація за реальністю - віра в те, що події, які відбуваються в тексті, реальні.

Нейтралізація за текстом - віра в те, що дійсні події - текст, вигадка.

Неповна нейтралізація за реальністю: формування внутрішньої логіки вигаданого світу, сприйняття та очікувань щодо тексту (текстів).

Неповна нейтралізація за текстом: приписування реальним подіям "текстуальних" законів, реальному світу - "вигаданих" стереотипів і установок.

Форми існування тексту: матеріальний текст (друкований, візуальний, аудіо і т.д.), вистава (гра), мистецтво; форми можуть перетинатися та взаємовпливати.

Сновидіння (+ стан афектації, трансу) - перебуває між текстом і реальністю.