Читать «Кодло» онлайн - страница 21

Марина Соколян

– Ну а як же ж? Не пам’ятаєш? - здивувалася Дафна, - Їхній ідеал - WASP, білі англосаксонські протестанти.

– Гм-м… - протягнув Едгар, - це вже ближче.

– Слухайте, - раптом здогадалась я, - наше завдання - прив’язати до цього всього Школу, так? Значить треба…

– Треба лист декана до тих же гіпотетичних Лордів! Або ще краще, від Лордів до декана! - підхопив Еван, - Лише звідки він потрапить до нас?

– Пам’ятайте, треба щоб ніхто не зрозумів, що це - наша ініціатива, - попередив Едгар, - А то вони ніколи не повірять.

– Так, думаємо, звідки взяти лист! - Еван насупив брови, - Типу викрасти?

– Типу підібрати в смітнику, - саркастично мовила Дафна. Схоже, вона трохи образилась, що її ідея з Ку-клукс-кланом не була підтримана.

– Такі документи в смітник не викидають! - Боян, схоже, сприйняв її пропозицію абсолютно серйозно, - Таке рвуть на шматочки і змивають в…

– Одного разу, - задумливо мовив Еван, - я знайшов лист моєї молодшої сестри. Уявляєте, любовна записка до одного покидька з байкерського гуртка… От я їй влаштував!

– А лист де знайшов, мораліст? - скептично заусміхався Едгар.

– А лист був в книжці, яку вона брала в мене читати.

– От воно! - підсумував Боян.

Запала глибокодумна мовчанка. Ідей більше не виникало, і нам довелося поспіхом давитися холодними делікатесами аби не запізнитись на пару з теорії змови. А зрештою, завжди можна сказати, що нас затримало невеличке практичне заняття з того ж таки предмету… Я усміхнулась своїм яйцям по-шотландськи; цікаво все ж таки, з якого біса вони роблять начинку?

***

З конспектів Ірми Коник, теорія змови:

Конспірологічна ментальність: десакралізація історії шляхом "передання" функції цілепокладання надлюдських сутностей (Бога, провидіння) людським об’єднанням. Параноїдальна альтернатива фаталізму.

Особлива ознака конспірологічного світогляду - ототожнення змови зі злом, ненормальністю, злочинним викривленням реальності.

Усталені конспірологічні моделі:

– Масонська змова (+ тамплієри, ілюмінати і т.д.)

– Єврейська змова (пов’язується з масонською і економічною)

– Економічна змова (змова банкірів) План Маршала, Всесвітній Банк, МВФ

– Змова злидарів (більшовицька)

– Мондіалістська змова (геополітична) Римський Клуб, НАТО

– Окультна змова (секти) сатанізм??

– Змова третього світу (реакційний тероризм)

Спільність змови і міфу - символічність, фактор боротьби зі злом, деполітизація ідеологій та державних устроїв.

***

Наш викладач з теорії змови не часто тішив нас своїми вельми інформативними лекціями - його пари стояли в нас лише раз на тиждень. Очевидно, пан О’Доннер був людиною дуже діловою, він постійно кудись їздив на своєму елегантному чорному понтіаку, котрий служив предметом ницих зазіхань Евана, часом повертався з якимись підозрілими суб’єктами і зачинявся з ними в кабінеті. Я думала, що предмет, який він викладає, повинен був би виховати в професорі параноїдальне світосприйняття - аж ні, цей серйозний літній чоловік в стильних окулярах нагадував швидше режисера великобюджетного кінопроекту - водночас захоплений ідеєю і притиснений відповідальністю. Ну, на загал, він викликав в мене позитивні почуття.