Читать «Пожелай ми слънчогледи» онлайн - страница 20

Софи Кинсела

— Не — отвръщам, обзета от ужас. — Нали не съм се омъжила за Скапаняка Дейв?

— Не знам! — Никол се киска и притиска устата си с длан. — Извинявай, но ми се стори толкова потресена. Знаеш ли как се казва? — Тя поглежда другата сестра, която клати глава.

— Съжалявам, от съседното отделение съм, но знам, че има съпруг.

— Вижте, пръстенът е гравиран! — възкликва Никол и го грабва от ръката ми. — „А.С. и Е.Г., 3 юни 2005“. Скоро ще станат две години. — Тя ми го връща. — Твой ли е?

Дишам бързо. Истина е. Гравирано е върху златна халка.

— Аз съм А.С. — отвръщам най-сетне. — „А“ от Алексия. Само че нямам никаква представа кой е Е.Г.

Значи ето кой е „Е“ от есемеса, сещам се аз. Сигурно той ми е пращал есемеси. Съпругът ми.

— Май чаша студена вода ще ми дойде добре… Лошо ми е — с клатушкане се отправям към банята, наплисквам лицето си с вода и се навеждам към познатото си непознато отражение. Имам чувството, че ще припадна. Да не би някой да си прави грозна шега с мен? Да не би да имам халюцинации?

На двайсет и осем съм, имам съвършени бели зъби, чанта от „Луи Вюитон“ и визитка, на която пише „Директор“. Дори съм се сдобила със съпруг.

Как, по дяволите, е станало всичко това?

Четвърта глава

Едуард. Елтън. Еръл.

Час по-късно все още съм в шок. Не откъсвам поглед от халката на нощното шкафче. Аз, Лекси Смарт, имам съпруг. Не съм достатъчно възрастна, за да имам съпруг.

Елиът. Едмънд. Егбърт.

Господи, само да не се казва Егбърт.

Прерових чантата „Луи Вюитон“. Прелистих целия бележник. Прегледах всички номера, записани в мобилния телефон. Въпреки това все още не съм открила какво име се крие зад въпросното „Е“. Не трябва ли човек да помни името на собствения си съпруг? Не трябва ли да е като запечатано в главата ми?

Когато вратата се отваря, аз застивам на място, защото очаквам да е той. Само че отново се появява мама, поруменяла и ядосана.

— Полицаите нямат никаква милост. Бях нищо и никакви двайсет минути при ветеринаря, а…

— Мамо, имам амнезия — прекъсвам я развълнувано аз. — Изгубила съм си паметта. Липсва ми голяма част от живота. Много съм… шашната.

— А, да, сестрата спомена. — Погледите ни се срещат за миг, след това тя отново се извръща. Мама не е от хората, които обичат да гледат другите в очите. Открай време е така. Когато бях по-млада, много й се дразнех, но сега го приемам като една от типичните за мама прояви. Както и това, че не научи имената на телевизионните програми и сериали, въпреки че съм й повторила поне петстотин пъти, че не са казва „Семейство Симпсънови“.

Сега е седнала и съблича късото си палто.

— Много добре знам как се чувстваш — започва тя. — Аз все повече и повече забравям, дори онзи ден…

— Мамо… — въздъхвам дълбоко и се опитвам да запазя спокойствие. — Нямаш никаква представа как се чувствам. Това не е като да забравиш къде си сложила нещо. Три години от живота ми липсват! Не знам нищо за себе си от 2007 година. Не изглеждам същата, нищо от нещата, с които съм свикнала, не е същото, а тези пръстени очевидно са мои, затова искам да те питам нещо… — Гласът ми изтънява от вълнение. — Мамо… наистина ли съм омъжена?