Читать «Пожелай ми слънчогледи» онлайн - страница 19

Софи Кинсела

Закъснявам, ще се обадя, щом мога. Е.

Кой е Е? Опитвам се да си спомня, но не се сещам за нито един човек, чието име да започва с Е. Някой нов колега може пи? Отварям старите есемеси и първият също е от „Е“. „Не става. Е.“

Да не би „Е“ да е новата ми най-добра приятелка?

Ще прегледам есемесите по-късно. Сега трябва да поговоря с човек, който ме познава, който може да ми каже какво съм правила през последните три години… Набирам номера на Фи, чакам и нервно барабаня с нокти, но тя не се обажда.

— Здравейте, това е телефонът на Фиона Роупър, моля оставете съобщение.

— Здрасти, Фи — започвам след сигнала. — Аз съм, Лекси! Знам, че ще ти се стори странно, но претърпях катастрофа. В болница съм и се питах… Трябва да поговорим. Много е важно. Би ли ми звъннала? Чао. — Затварям телефона и Никол вдига неодобрително ръка.

— Забранено е да използваш мобилен тук — обяснява тя. — Би ли звъняла по стационарния. Ще помоля да ти донесат.

— Добре — кимам аз. — Благодаря. — Тъкмо се каня да прегледам старите есемеси, когато някой чука на вратата и влиза друга сестра, понесла два плика.

— Нося ви дрехите… — Тя оставя пликовете на леглото. Посягам и вадя черни дънки. Ахвам. Какво е това? В талията са прекалено тесни, малки са, почти като клин. Как ще пъхна ботушите отдолу?

— „Севън фор Ол Менкайнд“! — възкликва Никол и извива вежди. — Много са хубави.

Севън какво?

— Много ми се иска и аз да си купя такива. — Тя поглежда крачола с обожание. — Струват по двеста кинта, нали?

Двеста лири за дънки?

— Ето и бижутата — добавя другата сестра и ми подава прозрачен найлонов плик. — Трябваше да ги свалим, заради скенера.

Все още изумена от дънките, аз поемам плика. Никога не съм била от хората, които носят бижута, освен ако не броите пластмасовите обеци и часовника „Суоч“. Чувствам се като дете, на което са дали коледен чорап. Бръквам в пликчето и вадя златни накити. Скъпа гривна и колие от същата плетка, плюс часовник.

— Я! Много са красиви. — Прокарвам пръсти по гривната, след това бръквам отново и вадя висящи обеци. На закопчалката се е закачил пръстен и аз внимателно го изваждам.

Всички дружно ахваме. Някой прошепва: „Господи!“

Държа огромен лъскав диамант. Точно като онези, които си подаряват по филмите. Виждала съм такива само на плюшени възглавници в магазините. Когато най-сетне откъсвам поглед, и двете сестри са като вцепенени.

— Я виж ти! — възкликва неочаквано Никол. — Протегни ръка, Лекси… — Тя обръща пликчето и нещо изпада от единия ъгъл. Следва тишина и върху дланта ми пада златна халка.

Ушите ми пищят, докато гледам халката.

— Значи си омъжена! — заявява весело Никол.

Не може да бъде. Няма начин. Щях да знам, ако бях омъжена. Щях да усетя нещо, нищо че имам амнезия. Обръщам халката с разтреперани пръсти и усещам как ме заливат ту горещи, ти студени вълни.

— Да, така е — кима втората сестра. — Омъжена си. Не помниш ли, миличка?

Клатя нещастно глава.

— Не помниш ли сватбата си? — кокори се Никол. — Нищо ли не помниш за съпруга си?