Читать «Трудно е да бъдеш добър» онлайн - страница 4

Ник Хорнби

— Така ми е писнало от всичко това, Дейвид.

— От кое?

— От това. От непрестанните ни спорове. От дългото мълчание. От неприятната атмосфера. Цялата тази… жлъч.

— А, от това. — Поднесено по такъв начин, все едно отровата във брака ни просто е прокапала през някаква дупка в тавана, която той все се кани да замаже. — Ами, да. Вече е късно.

Поех дълбоко въздух, повече за себе си, не толкова за него, така че този път оставих слушалката близо до ухото си.

— Може би не е.

— Какво искаш да кажеш?

— Наистина ли искаш да прекараш остатъка от живота си по този начин?

— Много ясно, че не искам. Някаква алтернатива ли предлагаш?

— Ами, изглежда, да.

— Защо не я споделиш?

— Знаеш за какво става въпрос.

— Разбира се, че знам. Но искам ти първа да го кажеш на глас.

На този етап вече не ми пукаше.

— Искаш ли да се разведем?

— Искам да се документира, че не го казах аз.

— Добре.

— Ти, а не аз.

— Аз, а не ти. Стига, Дейвид. Опитвам се да говоря за един тъжен факт, който засяга зрели хора, а ти продължаваш да тьрсиш начини да печелиш точки.

— За да мога да кажа на всички, че ти си тази, която поиска развод. И то, ей така, за нищо.

— О, да, определено за нищо, нали? Мисълта ми е, че предвид безкрайното ни блаженство, нямаше как да се усети, че нещо не е наред. А и това ли е важното за теб? Да кажеш на всички? За теб това ли е основното?

— Щом свършим, веднага хващам телефона. Искам да пусна моята версия, преди да си пуснала своята.

— Ами тогава, просто няма да затварям телефона.

И тогава, когато вече ми се гадеше и от мен, и от него, и от всичко, което двамата представлявахме, направих точно обратното — затворих телефона. По тази причина накрая се озовах в хотелска стая в Лийдс, където се въртях, мъчейки се да проследя различните моменти от разговора ни, като от време на време пусках някоя и друга ругатня — резултат от безсилието ми да заспя. Непрекъснато палех и гасях лампата и телевизора и общо взето правех живота на любовника ми ад. А предполагам, че и него ще трябва да го вместим все някъде в сценария на филма. Ожениха се, той стана дебел и намусен, тя стана отчаяна и намусена и си намери любовник.

Уверявам ви, не съм лош човек. Лекар съм. Една от причините да искам да стана лекар беше, че мислех, че ще е добра работа — в смисъл хуманна, а не високоплатена или престижна. Харесваше ми как звучи: „Искам да съм лекар“, „Аз съм квалифициран лекар“ или „Аз съм семеен лекар с практика в Северен Лондон“. Струваше ми се, че ме прави точно такава, каквато исках да бъда — професионалист, един вид мъдра, но не и неотразима, почтена, зряла, грижовна. Да не си мислите, че човек като е лекар, не се интересува от това как изглежда? Разбира се, че ме интересува. Все едно. Аз съм добър човек, лекар, а пък лежа в едно легло с мъж, когото не познавам особено добре, казва се Стивън, и току-що съобщих на съпруга си, че искам развод.

Както се и очаква, Стивън също не спеше.

— Добре ли си? — попита ме той.

Не смеех да го погледна. Преди два-три часа ръцете му бяха навсякъде по мен, а и желаех да са там, но в момента не го искам в леглото си, в стаята в Лийдс.