Читать «Планета за контакт» онлайн - страница 62

Евгений Гуляковски

— Сега може и по-бързо — каза Физикът.

Практикантът кимна и шлемът на скафандъра му смешно се килна като на механизирана играчка. Физикът бе настоял всички да облекат скафандри за безопасност, запазили се в планетния комплект, и да вземат резервни кислородни бутилки.

Хоризонтът леко се изкриви, защото Практикантът вдигна носа на кабината и ускорението веднага ги притисна върху облегалките на креслата с такава сила, че ставите им запукаха.

— Не можеш ли по-внимателно?

— По-внимателно не мога — каза през зъби Практикантът. — И така давам само триста метра в секунда.

— Това е почти десет „g“!

— Не се сърди — тихо каза Физикът, — все нещо ще измислим, в края на краищата претоварването не е най-важното, ще изтърпим…

Но Практикантът не чуваше успокоенията на Физика, мозъкът му работеше трескаво. Това приличаше на лабиринт. Едва успяваше да намери изход и веднага след това се появяваше нова стена! Ушите му бучаха от пренатоварването, кръвта пулсираше в слепоочията му като чук. Най-после той се предаде и намали ускорението. В кораба, който беше построил, нямаше противонатоварващи устройства. Не можеше да ги има по същата причина, поради която не можеше да се построи генератор на поле.

Само в замразеното състояние на дълбоката анабиоза хората можеха да понасят чудовищно големите натоварвания по време на набиране на междузвездните скорости.

Практикантът не можеше да построи сложния анабиозен комплекс и не би могъл да отмени основните закони на движението, а това означаваше, че засилването на кораба щеше да продължи с години…

— Ние вече имаме кораб — каза Физикът. — Най-важното ти вече си го направил.

Но Практикантът знаеше, че това не е най-важното. Ако все пак успееха някак да се оправят с пренатоварването, или дори да пожертват десетки години от живота си, все едно това нямаше да бъде достатъчно…

Хората се бяха учили да летят хиляди години и планетата нямаше така лесно да пусне жертвата си.

Но все пак, сега той управлява кораба и тя е под краката му, планетата, която уж отне и им подари толкова много неща.

— Намираме се в орбита на спътник — каза той колкото може по-спокойно. — По-нататък?

— Вдигни се на още около десет хиляди — помоли Физикът.

Практикантът се усмихна и послушно премести оста и посоката на полето. Той знаеше, че Физикът иска да провери дали корабът му ще го слуша там, където я няма тайнствената радиация.

Той набра на височина тези десет хиляди. Сега планетата изглеждаше като малка светла топка, която нямаше име.

— Защо досега не сме я нарекли?

— Кого? — не разбра Докторът.

— Тя не ти беше дом — каза Физикът, — а затворите обикновено са безименни.

Практикантът зави така, че слънцето, скрито зад гърба им, изгасна и те сякаш увиснаха сред звездите — незащитени от нищо късчета протоплазма.