Читать «Хангар за строителна техника» онлайн - страница 10

Клифърд Саймък

— Отговорът на твоя въпрос сега излиза наяве, Хауърд. Според това, което мислим ние, сигурно е налудничаво. И според теориите, съчинени от нашите физици. Съществува някакъв облак от прах и този облак се свива, за да образува първична звезда. Нашите учени са натъкмили чудна системка от физически закони с цел да изчислят какво ще се случи. Физически закони, действащи сами по себе си, автоматично — тъй като никой не е достатъчно откачен, за да постулира една група космически строителни инженери, обикалящи вселената и строящи слънчеви системи.

— Но десетата планета — настояваше Орсън. — Трябва да съществува десета планета. Голяма, масивна…

— Те са провалили проектираната пета планета — каза Тайлър, — Един Господ знае какво още са объркали. Венера, може би. Венера не трябва да е това, което е. Тя трябва да представлява една втора Земя, може би малко по-топла от нашата, но не и онзи адски казан, който е. И Марс. Тук също са оплели конците. На него се е зародил живот, но изобщо не му е провървяло. Останал си е все същият и толкова, А пък Юпитер, Юпитер е нещо чудовищно.

— Значи, ти мислиш, че единственото основание за съществуването на една планета е способността й да породи и поддържа живот?

— Не мога да бъда сигурен, разбира се. Но това трябва да го има в работните планове. Три планети, които са могли да носят живот, и от тях само една била успешна.

— В такъв случай — каза Орсън, — може и да има десета планета. Планета, която изобщо не са планирали.

Тайлър тупна с юмрук по листа.

— От група клоуни като тези всичко може да се очаква.

После издърпа рязко листа и го хвърли на пода.

— Ето! — извика той. — Вижте тук.

Събрахме се около него и погледнахме. Беше сечение, или поне напомняше сечение, на планета.

— Централно ядро — каза Тайлър. — Атмосфера…

— Земята?

— Възможно е. А може да е Марс или Венера.

Листът беше изпъстрен от нещо като работни бележки.

— Не изглежда съвсем точно — възпротивих се аз — Няма как да е точно, ако представя Марс или Венера. А доколко можем да бъдем сигурни, че е Земята?

— Никак — отговорих аз.

Той, захвърли и този лист, за да разкрие следващия.

Поблъскахме си главите и над него.

— Профил на атмосфера — налучках аз със затаен дъх

— Това са само общи проекти — рече Тайлър, — Подробностите ще намерим в някои от другите свитъци. Тук имаме доста от тях.

Опитах се да си представя всичко. Хангар за строителна техника, поставен в един облак от прах и газове. Строителни инженери, работили вероятно с хилядолетия, за да сглобят звезди и планети, да заложат в тях определени фактори, които продължават да вършат своята работа и днес, милиарди години по-късно.

Тайлър каза, че са оплели конците и може би наистина е така. Но вероятно не и с Венера. Сигурно Венера е била изградена с по-различни проектни параметри. Може би е трябвало да бъде такава, каквато е. Може би след милиард години, когато човечеството ще е съвсем изчезнало от Земята, на Венера ще възникне нов живот, ще се формира нов разум. Или това няма да стане нито на Венера, нито пък на някоя от другите планети Не можехме да си въобразяваме, че знаем.