Читать «Острието на Фондацията» онлайн - страница 33

Айзък Азимов

— Вие питате дали доброволно ще отиде на Трантор?

— Да, точно това питам.

— Мадам кмете, откъде бих могъл да зная какво ще направи?

— Съветник Компор, вие бяхте близък с Тривайз. Известна ви е неговата убеденост в съществуването на Втората фондация. Той никога ли не ви е говорил за своите предположения къде би могла да бъде тя или поне къде евентуално би могла да бъде открита?

— Никога, мадам кмете.

— Мислите ли, че ще я намери?

Компор се изхили.

— Мисля, че Втората фондация, каквото и да е представлявала и колкото и важна да е била, е ликвидирана по времето на Аркади Даръл. Аз вярвам на нейния разказ.

— Така ли? Тогава защо предадохте вашия приятел? Ако той търсеше нещо, което не съществува, каква вреда би могъл да нанесе с излагането на чудатите си теории?

— Не само истината нанася вреди — спокойно изрече Компор. — Неговите теории може да са просто чудати, но те биха могли да объркат хората на Терминус и, внасяйки съмнения и страхове относно ролята на Фондацията в голямата драма на галактическата история, да отслабят нейното водачество във Федерацията и да застрашат мечтите за Втора галактическа империя. Ясно е, че и вие самата сте мислели така, защото иначе не бихте го арестували насред Съвета, нито пък сега бихте го пратили насила и без съд в изгнание. Защо постъпихте така, ако мога да попитам, кмете?

— Да речем, че съм била достатъчно предпазлива да се зачудя дали не съществува макар и малка вероятност Тривайз да е прав и че изразяването на неговите възгледи би могло да е действително опасно?

Компор нищо не отговори.

Бранно продължи:

— Съгласна съм по принцип с вас, но отговорностите, налагани от моето положение, ме карат да обмисля и тази възможност. Хайде пак да ви попитам дали имате някаква представа за това, къде той би могъл да мисли, че е Втората фондация, и къде би могъл да отиде.

— Нямам никаква представа.

— Никога ли не е правил намеци в това отношение?

— Не, разбира се, че не.

— Никога? Не отхвърляйте лекомислено този въпрос. Помислете! Никога ли?

— Никога — твърдо отвърна Компор.

— Никакви намеци? Никакви шеговити забележки? Никакви шареници с молив? Никакви дълбокомислени абстракции в определени моменти, които да придобиват друго значение, когато си припомняте за тях?

— Никакви. Казвам ви, мадам кмете, че неговите сънища за Втората фондация са изтъкани от мъглява звездна светлина. Вие го знаете и ако се тревожите за това, просто си пилеете времето и емоциите.

— Да не би случайно изведнъж пък да сте минали на другата страна и да защищавате приятеля, когото предадохте в ръцете ми?

— Не — рече Компор. — Аз ви го предадох по причини, които ми се виждат добри и патриотични. Нямам никакви основания да съжалявам за свършеното, нито пък да си променям позициите.

— Значи не можете да ни предложите и намек за това къде може да иде той, след като получи на свое разположение кораба?

— Както вече казах…

— Въпреки това, съветник — бръчките по лицето на Бранно се очертаха така, че тя започна да изглежда изпълнена с копнеж, — аз бих искала да зная къде ще отиде.

— В такъв случай мисля, че трябва да поставите на кораба му хиперреле.