Читать «Відважні» онлайн - страница 182

Александр Исаевич Воинов

Діти пішли до міста, а Якушкін, кашляючи, почвалав своєю дорого, придивляючись, чи не темніє де-небудь на обочині кинутий відступаючими гітлерівцями порожній снарядний ящик…

Розділ сорок п'ятий

ЩЕ ОДНІ ЗАГАДКА

Дивізія одержала наказ рухатись до Обояні і визволити її. Рано-вранці Ястребов зібрав командирів полків і розповів їм про бойові завдання, поставлені перед полками.

До виступу залишалося трохи більше доби.

Стременний сидів у себе за столом і проглядав донесення, коли, злегка прочинивши двері, в кімнату до нього заглянув штабний перекладач.

— Товаришу підполковник, дозвольте зайти?

— Заходье. У вас щось термінове? — е підводячи голови, запитав Стременний.

— Та ось переклав кілька німецьких документів, товаришу підполковник. Прийшов доповісти вам.

— Є важливі?

— Ні. Хіба що документ про укріплення. Але й той має надто загальний характер; він стосується головним чином розподілу робочої сили. Всі інші в тому ж дусі. Є, правда, ще один документ, але він цікавий скоріше з точки зору психологічної, ніж з воєнної.

— Який це документ?

— Записна книжка начальника гестапо Курта Мейєра. Та, що її принесла завідуюча дитячим будинком… На жаль, записів у ній мало і всі вони, так би мовити, особистого порядку…

Стременний одвів погляд від лілових рядків донесення і подивився на перекладача:

— Що ж, в такім разі, ви знайшли в них цікавого?

— Характер, товаришу підполковник. Хід мислення. Це, я сказав би, типовий гітлерівець старшого покоління. Але в двох словах це пояснити важко. Ви краще на дозвіллі самі прочитайте.

— На дозвіллі?.. — Стременний посміхнувся. — Добре, залишіть. Може й трапиться колись дозвілля…

Він поклав на купку паперів ще кілька передрукованих на машинці аркушів, які взяв у перекладача.

Увечері, прибираючи на столі папери, Стременний побачив записки Курта Мейєра. Він побіжно, стоячи біля стола, проглянув кілька сколотих сторінок, і раптом щось привернуло його увагу. Він сів на стілець і, поклавши перед собою аркуші, став перечитувати їх спочатку.

Що ж, треба віддати належне цьому Курту Мейєру, кожен його запис був рисочкою, з яких поступово вимальовувався досить виразний портрет.

Стременний пригадав фотографії, що їх показав йому фотограф Якушкін, та інші, знайдені в архівах гестапо. Білявий кремезний і плечистий чоловік. Велика голова, широке підборіддя, короткий, трохи кирпатий ніс… Обличчя самовдоволене, впевнене, грубе… Красномовні знімки. І все ж густі рядки записної книжки говорять ще більше, ніж фотографії.

Ось зовсім лаконічні записи:

«11 вересня 1942 року розстріляно 150», «25 вересня — 176. Двоє чинили опір. Убиті на місці».

Далі Курт Мейєр докладно описував жовтневий наступ. Захоплювався надзвичайною мальовничістю бойового видовища, але тут же відзначав, що російські льотчики скоро зіпсували його, і лаяв якогось капітана Фрея, котрий прийшов до нього з листом від умираючої дружини і попросив відпустки. Він обіцяв Фрею послати його на передову.