Читать «Відважні» онлайн - страница 103

Александр Исаевич Воинов

Олексій розумів, що, коли Борзов вирішив його попередити, то має для цього серйозні підстави. В той же час Юренєв розповідав, що «банщик» запродався гітлерівцям. Хто ж із них друг, а хто зрадник?

Чим напруженіше думав Охотников над попередженням Микити Кузьмича, тим більше відчував, що до нього треба прислухатися. І все-таки в ньому боролися сумніви. Схоже на те, що хтось хоче вбити клин між учасниками їхньої групи. Адже гітлерівці, знаючи про підготовку втечі, давно усіх би арештували. А якщо Юренєв — зрадник, то вони повинні вже знати! Чому ж вони не вживають заходів? Чого чекають? Ні, можна зламати голову і нічого не зрозуміти в цій страшній плутанині.

У Олексія була своя таємниця. Під дошками в хаті, де поселили їхню групу, він знайшов шматок жовтого обгорткового паперу і огризком олівця накреслив на ньому розташування всіх дотів, які йому пощастило розвідати. А було їх немало.

Олексій не знав, яких розмірів досягне весь укріпрайон, але й тих відомостей, які він уже мав, було досить, щоб значно полегшити завдання наступаючим радянським військам. Та як передати цей план через лінію фронту? Олексій твердо вирішив при втечі захопити його з собою. Коли їх упіймають, він порве папір, а якщо папір і потрапить до рук ворога, то навряд чи кому спаде на думку, що плутані, наче дитячою рукою проведені лінії мають якийсь прихований зміст.

Утаївши це від Єременка, він, на щастя, не довірив своєї таємниці і Юренєву. А, признатися, думав зробити це на випадок, якщо його самого поранять або вб'ють.

Величезний тягар звалився на Охотникова після зустрічі з Борзовим. «Як вчинити? — мучився він. — Сказати товаришам, що Юренєв зрадник? Але це може викликати паніку. Хтось зопалу візьме та й скаже йому все, що про нього думають, а тоді вже Юренєв, коли він справді провокатор, почне діяти відкрито. Звернеться за допомогою до охорони, і нас усіх тут же заарештують!..» Лишається одне: удавати, що нічого не змінилося. Ні в якім разі не давати Юренєву підстави запідозрити, що йому перестали довіряти. В той же час взяти ініціативу в свої руки і несподіваним ходом поплутати всі його карти.

Треба перевірити, чому Юренєв сам поривається ходити за обідом. Адже йти треба понад кілометр. Можливо, він через кухню має зв'язки з тим, хто ним керує?..

Нагнувшись над ровом, Олексій викидав землю на бруствер. Давно вже пора б перепочити, але поліцаї, збившись у гурт, про щось жваво розмовляють, сміються, і їм немає діла до того, що вже перейшло за полудень.

Недалеко від Олексія працював Юренєв. Роздягнутий до пояса, він високо змахував киркою, розбиваючи великий камінь, що заважав копати далі. Глянувши на його міцні, мускулясті руки, на спітніле обличчя, на втомлену зморшку міцно стулених губ, Олексій мимоволі подумав: хіба може ця людина, яка живе з ними поруч, ділить з ув'язненими всі злигодні, виявитися зрадником? Як високо злітає в його руках кирка! З якою силою б'є вона об камінь — аж іскри скачуть! А ось Єременко, він допомагає Юренєву, підважує великі шматки каменя ломом. Невже поруч з ними людина, яка може встромити їм ніж у спину? Чи не помилився Борзов? Можливо, зрадник — він сам? Хоче вислужитися перед начальством, внести розбрат, посварити.