Читать «Позичений час» онлайн - страница 35

Володимир Миколайович Владко

— Ну, тепер тікай хто куди! — вигукнув він, випускаючи Льонину руку.

Широко розкритими очима Льоня дивився то на нього, то на вікно спальні. Та ось у кімнаті закричав ще хтось — і враз вона сповнилася одчайдушними зойками.

Віктор був уже в кінці широкої алеї. Ще мить — і він зникне… Льоня все ще не міг ворухнутися. Йому здавалося все байдужим. Тікати чи не тікати — все одно. Головне те, що накоїв тут Віктор, який уже зникав у кущах.

Але ось до верескливих дівочих вигуків, що линули з вікна, домішався ще один, зовсім інший, переляканий і лютий. Це скрикнув Віктор, що потрапив до рук садівника, який раптом вибіг з-за рогу алеї.

— Ану стій! — вигукнув садівник. — Ні, хлопчику, не пручайся, все одно не допоможе! Та стій, я кажу тобі! Ах ти, собачий сину, ти ще кусатися?..

Він одчайдушно замахав однією рукою в той час, як другою тримав Віктора, що звивався в’юном, намагаючись вирватися з дужої хватки.

— Таки вкусив? Ач який? Ну гаразд, тепер я бачу, на що ти здатний, — приказував садівник, тягнучи Віктора до крана. — А це ще хто такий?

Він глянув на Льоню, який стояв, опустивши руки, навіть і не думаючи про втечу. За спиною садівника показалася ще одна постать — у білому халаті. Це була Віра Петрівна, стурбована зойками дівчат і галасом.

Вікно дівочої спальні яскраво засвітилося. З нього висунулися голови переляканих дівчат.

— Сумський! Куценку! Що ви тут робили? — закричала Віра Петрівна, впізнавши хлопців. — Та що це за лихо сталося?

Льоня ще нижче опустив голову. Він бачив, що й Віктор кинув опиратися. Тепер і йому це було вже ні до чого. Його впізнали!

— І питати нічого, Віро Петрівно, — похмуро сказав садівник. — Самі бачите, не для прогулянки при світлі місяця вийшли сюди ці хлопці… та один з них ще й кусючий такий.

Садівник швидко закрутив коліщатко пожежного крана і гукнув у вікно:

— Дівчата, ану, викиньте звідти шланг! Мерщій!

Шланг упав на землю. З нього ще лилася вода. Зойки й галас за вікном не стихали.

— Всю кімнату залило! — чулося звідти.

— І речі мокрі!

— Та хто ж це насмілився зробити таке?

— Які негідники!

З саду бігли ще люди, ще, ще… Віра Петрівна наблизилася до хлопців. Віктор спідлоба дивився на неї. Льоня не підводив очей, йому було невимовно соромно…

РОЗДІЛ ОДИНАДЦЯТИЙ,

в якому остаточно розв язуються нічні події в піонерському таборі, але виникають нові ускладнення, тепер уже в класі, де з’являється нова учениця, з якою Льоня ніби знайомий.

— Це ви зробили? — гнівно спитала Віра Петрівна.

Обидва хлопці мовчали.

— Ви ще й питаєте, Віро Петрівно, — втрутився садівник. — Хіба ж не видно одразу? У, негідники!

— Стривайте, Павле! — спинила його Віра Петрівна. — Я питаю вас, хлопці, це ваших рук справа? Сумський, чого ти тікав звідси?

— Та ще й вкусив руку мені до крові, — знову не витримав садівник.

— Куценку, може, ти поясниш, у чому річ? — звернулася Віра Петрівна до Льоні.

Льоня підвів очі. Губи в нього тремтіли. Він розкрив було рота, але побачив у той же час лютий погляд Віктора Сумського.

“Зрадник! Боягуз!” — прочитав він у цьому погляді.