Читать «Позичений час» онлайн - страница 22

Володимир Миколайович Владко

Віктор Сумський насунув кашкет глибше на голову і пішов геть, презирливо сплюнувши набік.

РОЗДІЛ СЬОМИЙ,

присвячений гірким міркуванням Льоні, не менш, неприємним розмовам його з батьком про безвідповідальність, а також нестримному бажанню Льоні знову поговорити з Тамарою.

Льоня остаточно відчував, що хмари навколо нього дедалі згущаються. Рішуче в усьому йому не щастило!

Те, що придумав Віктор Сумський, було справжнім хуліганством. Інакше цього не можна було й назвати! Можливо, що раніше Льоня і не зрозумів би цього отак, одразу. Можливо, його привабив би цей ризикований вчинок. Але тепер у ньогю була інша думка.

Цілком можливо, що вийде саме так, як передбачав Віктор, і його витівка пройде безкарною, бо, зрештою, хіба ж можна довідатися, хто саме розсипав нюхальний тютюн? Льоня не скаже нічого, а тим більше — Віктор. Втім, хіба це все?

А те, що доведеться розпустити клас. Зірвуться всі уроки, будуть допитуватися, що сталося, хто чергував у класі, чи не винна тут прибиральниця або ще хтось. І все це тільки для того, щоб зірвати контрольну роботу з геометрії, зробити так, як нахвалявся Віктор Сумський. НІ, тут щось було не так! Що саме — Льоня ще не знав, але розумів, що в цій справі кінці з кінцями не збігалися. А що можна зробити?

Сказати комусь про Віктора і його витівку — значило б порушити урочисту обіцянку, зрадити. Так не можна! Краще за все було б не йти завтра в школу. Тоді Льоня принаймні міг би вдавати, що він нічого не знає про намір Віктора Сумського. Втім… втім, все одно, Віктор сам зробить це, не задумається…

Це також не вихід. А що ж тоді?

Голова в Льоні просто розколювалася від думок, він не міг нічого вигадати. А вигадати було край потрібно!

Крім усього, ще й оця несподівана двійка з геометрії, хай їй! Звичайно, може, мама й не питатиме сьогодні ні про що, вона ще сердита за вчорашнє… Головне, ніхто взагалі не знає, скільки в Льоні неприємностей! Взяти хоча б табірні справи. Так, про це поки що відомо тільки йому самому. Але ж хіба од цього йому легше?

Останнього разу, беручи чергові хвилини з ощадкаси часу, Льоня потрапив, очевидно, на свій приїзд до табору. Це було дуже весело і приємно. Навіть ніхто тоді не міг би припустити, що згодом обов’язково мусить трапитися щось погане, прямо-таки жахливе, за що його критикуватимуть у стіннівці й обговорюватимуть на засіданні ради загону. І симпатичний, веселий хлопець Володя, сміх якого йому так сподобався, той самий хлопець, який пропонував Льоні грати у волейбол за команду “Восток-2”, згодом вимагатиме, щоб його виключили… Ні, цього ніяк не можна було собі уявити! Треба уважно стежити за собою і нічого там, у таборі, не витівати. Зрештою, коли знати наперед, як буде потім, ніколи й не захочеться зробити якісь погані вчинки. Це, безумовно, так. І Льоня доведе це! Він буде зразковим усюди — і в таборі, і в школі, неодмінно буде!