Читать «Сивий Капітан» онлайн - страница 43

Володимир Миколайович Владко

І все ж таки повного задоволення не було. Чому?

"Люцифер" знешкоджено, прекрасно… Є шанси, що водолази відшукають його в морі і витягнуть на берег, спеціалісти вивчать його будову і механізми. Самогубство Сивого Капітана не дасть тих наслідків, на які він сподівався, машина потрапить-таки до рук каудільйо. А вивчити її можна буде і без участі загиблого конструктора. Та чи ж справді загиблого? Ось у чому річ!

І знову Мігель Хуанес починав — уже вкотре! — перевіряти свої міркування.

Яким чином Сивий Капітан міг опинитися в Фонтіверосі тоді, коли Мігель Хуанес безуспішно намагався домовитися з ним? Те, що Хуанес чув там той же самий голос, який лунав перед тим у кабінеті начальника поліції, було безумовним. Але як Сивий Капітан дістався до Фонтівероса? «Люцифер» не міг, ніяк не міг проїхати відстань від столиці до Фонтівероса за такий короткий час. А крім того, численні пости поліції і жандармерії на шляхах, що вели до Фонтівероса, не пропустили б Сивого Капітана в ліс, обов’язково затримали б його. І все ж таки то був його голос, який Хуанес чув на галявині. «Люцифер» міг би за такий короткий строк дістатися до Фонтівероса, якби він мав крила й швидкість літака. Але ж це автомобіль, бодай і дуже вдосконалений, а не літак. Як же тоді? Загадка лишалася нерозв’язаною…

Мігель Хуанес знов починав міркувати вголос, поглядаючи на Хосе Френко.

— Слухайте, Френко. Ми маємо врахувати навіть такі можливості, які з першого погляду здаються неймовірними, розумієте. Наприклад, отаке. А що, коли в команді «Люцифера» була ще одна людина з таким самим голосом, як у Сивого Капітана? Та не вилуплюйте ваших дурних очей, все може бути. Це ж загадка, гідна найскладнішого детективного роману. Ну, розумієте? Двоє з однаковими голосами. Такими однаковими, що їх важко розрізнити.

— Розумію, пане Хуанес, — покірно обізвався Хосе Френко.

— Тоді слухайте далі. Один з них розмовляв по телефону з начальником поліції в столиці, а другий був у "Люцифері", який у той же час уже перебував поблизу Фонтівероса. І той другий відповідав мені там, на галявині. Розумієте, один лишався в столиці, а другий — на "Люцифері"… І, значить, один з них, той, що я його умовно називаю другим, загинув разом з «Люцифером», стрибнувши в море. Другий, а не перший Тоді все розв’язується

— Що розв’язується пане Хуанес?

— Та загадка ж голосів Усе стає ясним

— А хто ж загинув разом з "Люцифером"?

— Я вже який раз вам кажу: другий!

— Так, пане Хуанес Але хто ж насправді цей другий?

Мігель Хуанес злісно сплюнув

— А мені звідки знати? Або Сивий Капітан або не Сивий Капітан, одне з двох Слухайте Френко, ідіть ви під три чорти з вашими запитаннями! Ви просто заважаєте мені міркувати!

Цього разу Хосе Френко промовчав А Мігель Хуанес вів далі, розвиваючи свої дотепні припущення:

— Отже, постає ще одне запитання: хто з тих двох загинув разом з «Люцифером»? Перший чи другий? Сивий Капітан чи хтось інший? Якщо Сивий Капітан, то справа полегшується. Він, як ви свого часу вірно сказали, Френко, більше не псуватиме нам настрою. Але може бути й інше. Разом з «Люцифером» міг загинути той, хто мав схожий із Сивим Капітаном голос. Той, другий. Тоді Сивий Капітан залишився живим і десь перебуває, можливо, в столиці… І це було б вкрай погано. Бо безглуздям було б думати, що ця вперта людина не вигадуватиме й далі щось злочинне Тоді нас чекають суцільні неприємності, Френко. Головне ж, ми не знаємо, хто він такий насправді… І винні в цьому ви, Френко!