Читать «Марафон завдовжки в тиждень» онлайн - страница 84

Ростистав Феодосьевич Самбук

Толкунов зиркнув на годинник, запам'ятовуючи час, і насварився пальцем на Щеглова, котрий зазирнув до передпокою і заважав слухати.

А кроки вже затихли на третьому поверсі…

Толкунов ще раз глянув на годинник, уявив, як військовий дзвонить до квартири Книшів, старого нема дома, проте його дружина нікуди не відлучалася, коли Бобрьонок завітав до неї, лежала в ліжку й скаржилася на ревматизм.

Не минуло й хвилини, коли сходи зарипіли під важкими кроками, й Толкунов знову припав оком до шпарини. Знав: вертається військовий, він постояв на горішній площадці лише секунд тридцять- сорок, тільки удав, що завітав до знайомих і не застав удома, – Софія також нікуди не виходила…

Отже, приходив до Грижовської й недаремно притишив рок біля дверей її квартири. Однак чому не подзвонив? Виходить, існує умовний сигнал, якого вони не знають. Цей тип в офіцерському плащі відчув небезпеку – тому проминув «мишоловку», удав, що шукає когось на третьому поверсі.

Затримати?

Толкунов узявся за ручку дверей, прислухаючись до рипіння сходів, був упевнений в своїх силах, знав, що легко упорається сам і Щеглов тільки заважатиме на тісному майданчику…

Так, затримати, вирішив, – інтуїція рідко підводила його.

Але ж, подумав нараз, цей тип може виявитись міцним горішком, либонь, він зв'язковий чи рядовий член групи, резидент навряд чи пішов би сам до Грижовської.

А якщо зв'язковий мовчатиме?

Їхнє ж завдання – знешкодити все шпигунське кубло.

Виходить, не затримувати, постежити за чоловіком в офіцерському плащі – мусить вивести на резидента.

Тепер хромові чоботи проминули сходовий майданчик поспішливо, звичайно, тип у плащ-наметі щось відчув і хотів швидше залишити приміщення – Толкунов почекав секунд вісім-десять і висковзнув з квартири: зв'язковий уже вийшов на вулицю і мусив трохи віддалитися від негостинного будинку.

Капітан непомітно визирнув з парадного – побачив плащ-намет метрів за п'ятнадцять, чоловік ішов швидко й не озираючись, однак Толкунов все стояв у парадному – знав, що озирнеться, і не хотів виказувати себе: тепер головне – терпіння, хто кого перехитрує…

Офіцер у плащ-наметі озирнувся лише тоді, коли вийшов із завулка на проспект, озирнувся лише на мить, нікого не побачив і, певно, заспокоївся, бо, не поспішаючи, повернув до трамвайної зупинки.

Толкунов вислизнув з парадного на вулицю. Порівнявшись з вікном Грижовської, скосував туди – нікого не помітив, та, знаючи, що лейтенант обов'язково бачить його, подав знак лишатися – сам же поспішив до проспекту.

Офіцер у плащ-наметі підходив до зупинки, а з-за рогу вискочив трамвай. Це не стурбувало капітана, хоч він і не встиг би сісти у вагон. У сусідньому завулку стояв «віліс» Віктора, Толкунов уже побачив шофера й подав сигнал заводити мотор – той тип тепер нікуди не дінеться – у «вілісі», крім Віктора, сидів старшина з контррозвідки, вдвох вони «поведуть» зв'язкового, акуратно й непомітно, і, дасть бог, уже сьогодні вийдуть на резидента.

Трамвай зупинився, і кілька пасажирів, у тому числі і офіцер, сіли до нього. Толкунов провів вагон довгим поглядом і озирнувся на завулок – «віліс» все ще стояв,-' невже Віктор не помітив сигналу?